Regija
VELEUČILIŠTU ODOBRENA DODATNA KVOTA ZA UPIS

U Vukovaru će studirati i 40 Hrvata iz Vojvodine
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Veleučilište Lavoslav Ružička prvo je u Hrvatskoj potpisalo ovakav sporazum
VUKOVAR - Od iduće akademske godine, na temelju sporazuma sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru upisat će 40 studenata.Dekan Veleučilišta Željko Sudarić potvrdio je za Glas Slavonije kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo kvotu od 40 studenata, s tim da je vukovarsko Veleučilište prvo u Hrvatskoj koje je potpisalo takav sporazum.

- Osim studiranja, studentima koji uglavnom žive na području Vojvodine, osigurat će se i smještaj. O tomu smo dobili službenu potvrdu od resornog ministarstva koje će financirati sve troškove, a natječaj ćemo raspisati početkom rujna - rekao je Sudarić, naglasivši kako takav sporazum sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH ima samo nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj.

Tako će Veleučilište Lavoslav Ružička imati priliku upisati po deset studenata na sva četiri programa; preddiplomske stručne studije trgovine i fizioterapije te upravni studij, kao i specijalistički studij preventivne fizioterapije. Ovu je mogućnost ministrica Blaženka Divjak najavila prilikom otvorenja Studentskog doma Leopold, ističući značaj povezivanja mladih Hrvata iz Vojvodine s Hrvatskom.

- Geografski smo im blizu, imaju volju i želju studirati u Hrvatskoj, a u konačnici će imati i europsku diplomu, što je danas jako važno za tržište rada - poručio je dekan.

Kada je riječ o drugom upisnom roku u prvu godinu stručnih studija, za koji se prijave na studijske programe vrše putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava visokih učilišta i mrežne stranice postani-student.hr, slobodnih mjesta ima u svim programima. Kao i prethodnih godina najveći interes među kandidatima vlada za stručni studij fizioterapije, gdje su preostala dva slobodna mjesta za redovite i 16 za izvanredne studente. Za studij trgovine ima još 40 slobodnih mjesta za redovite i 21 za izvanredne te na upravnom studiju 44 za redovite i 19 za izvanredne studente.

- Zadovoljni smo rezultatima upisa u prvom roku, no svjesni smo kako uvijek može bolje. Ipak, gledajući interes studenata za studiranje na nekim drugim veleučilištima, držim kako smo prilično uspješni. Nažalost, ostalo je više slobodnih mjesta za redovite studente, dok izvanrednih, koji će studirati uz posao, imamo više - naveo je Sudarić. Prema njegovim riječima, i za redovite je studente bilo više prijava, međutim, zbog loših rezultata državne mature dio zainteresiranih nije mogao biti primljen i automatizmom su izbrisani iz sustava. Prijave za studij fizioterapije trajat će do 10. rujna, a za druga dva studija do 17. rujna. Dan kasnije, kada svi rezultati budu sumirani, počet će upisni rok.

- Bude li slobodnih mjesta nakon provedenog upisnog roka, kandidati koji su završili četverogodišnju srednju školu prije 2010. godine i koji nisu obveznici državne mature, moći će se upisati na naše Veleučilište u statusu izvanrednog studenta - istaknuo je Sudarić.

Dragana Korpoš
Natječaj za dom
Do kraja kolovoza otvoren je natječaj za ostvarivanje prava na smještaj u Studentskom domu Leopold u Vukovaru koji ima 108 smještajnih kapaciteta. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redoviti studenti državljani Republike Hrvatske i državljani EU-a s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnom boravku u RH, a koji studiraju na Veleučilištu u Vukovaru te osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti koje nemaju zasnovan radni odnos i/ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva. Cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi iznosi 400 kuna mjesečno, u dvokrevetnoj sobi sa zasebnom kupaonicom 350 kuna te u dvokrevetnoj sobi sa zajedničkom kupaonicom 300 kuna mjesečno po osobi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike