Ekonomija
POTPORE STOČARIMA

Za kupnju steonih junica 20 milijuna kuna raspodijeljeno je na više od 660 korisnika
Objavljeno 21. kolovoza, 2019.
Na javnom pozivu za kupnju steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda, vrijednom 20 milijuna kuna, zaprimljeno je ukupno 1158 prijava, a potporu će dobiti 667 korisnika. Javili su to iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da čak 483 korisnika, od ukupnog broja na ovom javnom pozivu, čine mladi poljoprivrednici koji će biti financirani s 14,5 milijuna kuna. Potpora za kupnju steonih junica namijenjena je poljoprivrednicima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, a koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja. Potpora je namijenjena sufinanciranju troška kupnje minimalno tri grla kategorije steonih junica, a iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku.
"Čestitam svima koji su ostvarili pravo na potporu. I ove godine, kao i prethodne, maksimalno su iskorištena sredstva unutar ove mjere i to je pokazatelj da je Program dobro smišljen i da je postignuta svrha. U tri godine provođenja Programa poljoprivrednicima će biti dodijeljeno ukupno 195 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Provedbom ovog Programa očekujemo pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanje proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su izazvale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog pomlatka", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Poziv se temeljio na Programu potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva koji je osmislilo Ministarstvo poljoprivrede kako bi pomoglo proizvođačima mlijeka i teladi za proizvodnju goveđeg mesa koji su posljednjih godina bili oštećeni prijetnjom pojave zaraznih bolesti. Z.Rupčić
Najčitanije iz rubrike