Osijek
POMOĆ IZ KBC-A OSIJEK

Slavonska krv spašava živote: U KBC Split za blagdan otišlo 100 doza krvi!
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Uz opskrbu matičnih i šest ustanova u okruženju, mnoge su doze krvi poslane i u riječku bolnicu

Iako se početkom ljeta činilo kako bi, kao i svake godine, zbog godišnjih odmora, zalihe krvi u Kliničkom bolničkom centru Osijek u mjesecima koji su slijedili mogle biti na niskoj razini, to se ipak nije dogodilo. Štoviše, KBC Osijek ne samo što krvlju opskrbljuje matičnu ustanovu i šest bolnica u okruženju nego su zbog potrebe doze krvi nedavno poslane u kliničke bolničke centre Rijeka i Split.

- Ako bolnička ustanova procijeni da ne može sama izići iz krize s dozama krvi, naravno da će se obratiti drugom regionalnom centru, odnosno ovlaštenom proizvođaču krvnih pripravaka. To se sad dogodilo kod nas, pa smo tako prošloga četvrtka u KBC Split poslali stotinu doza krvi. Naime, sad dovoljno dobro stojimo i količine krvnih pripravaka su zadovoljavajuće pa se nismo našli u situaciji da nemamo dovoljno doza, odnosno mogli smo redovito opskrbljivati ne samo slavonske nego izvanredno i centre na Jadranu, što je sad bio slučaj - objasnila je mr. sc. Bojana Bošnjak, voditeljica Odjela laboratorijske dijagnostike i kliničke transfuzijske medicine pri Kliničkom zavodu za tranfuzijsku medicinu KBC-a Osijek. Dodaje kako je plan ulaza doza krvi u sljedećem razdoblju ohrabrujući te smatra da neće doći do većih kriza. Ipak, ističe da je stanje s dozama krvi promjenjivo, odnosno nisu predvidljivi nerazmjeri potreba. Tako se nedavno dogodilo da je samo jedna osoba trebala čak 168 krvnih pripravaka, a dr. Bošnjak objašnjava da se takve situacije događaju, što znatno može smanjiti broj doza krvi u zalihi. Srećom, čak i uz taj slučaj, stanje s dozama krvi u KBC-u Osijek sada je dobro, a dr. Bošnjak ističe i odličnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u koju je bio uključen i NK Osijek, točnije, navijači i simpatizeri. Tijekom te nedavne akcije prikupljena je čak 41 doza, a na dan akcije, 13. kolovoza, u KBC-u Osijek zabilježeno je više od stotinu ulaza krvi, što je vrlo dobro. Slijedile su i akcije dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskom domu u Antunovcu te tradicionalno subotom u TC-u Portanova. Čak i jedna doza, valja podsjetiti, nekome može spasiti život, a za normalno funkacioniranje, odnosno podmirivanje krvlju, dnevno je na zalihi potrebno imati minimalno stotinu doza.

- Vjerujemo da će se taj dobar trend održati i zahvaljujemo svim dobrovoljnim davateljima, odnosno Crvenom križu, koji se trudi u organizaciji tih prijeko potrebnih akcija - ističe dr. Bošnjak, dodajući da je osječka bolnica uložila velik napor kako bi organizacijski, materijalno, ali i u svakom drugom smislu bila na visokoj razini. Pohvaljuje i medije, koji su također uvelike pridonijeli razvoju svijesti o dobrovoljnom davanju krvi.

I ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić, izrazio je zadovoljstvo odličnom organizacijom dobrovoljnog davanja krvi. Naglasio je kako je KBC Osijek u lipnju u KBC Rijeka poslao 90, a u srpnju u istu bolnicu 180 doza krvi. Uz stotinu doza krvi koje su upućene na blagdan Velike Gospe u KBC Split, ravnatelj pohvaljuje savjesnost građana koji se odazivaju na akcije darovanja krvi. Ostaje nadati se da se i u sljedećem razdoblju neće dogoditi nepredvidljive situacije koje bi narušile trenutačno zadovoljavajuće stanje sa zalihama krvi.

Marija Mihelić
Dobrovoljni davatelji krvi iz Osijeka i okolice zaslužili su priznanje svih građana za svoju nesebičnost
Krvni pripravak - nacionalno dobro
Dr. Bošnjak podsjeća da je krvni pripravak nacionalno dobro.

- Darovatelj krvi ne treba znati kamo će otići krvni pripravak, jer je on darovan za bilo kojeg čovjeka koji živi u Hrvatskoj, odnosno koji će se zateći u njoj - kaže i podsjeća na značenje dobrovoljnih davatelja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike