Ekonomija
PROIZVOĐAČI NAMJEŠTAJA U PLUSU

Proizvodnja raste od početka godine
Objavljeno 19. kolovoza, 2019.
Unatoč padu hrvatske industrijske proizvodnje od 5,6 % u lipnju ove godine u odnosu prema prošlogodišnjem lipnju, proizvodnja namještaja nastavlja pozitivan niz rasta koji je počeo u veljači ove godine. Kako podsjeća Hrvatski drvni klaster, u travnju je u tom sektoru ostvaren rast od 5,3 %, a u svibnju od 7,4 %. "Rekordni pokazatelji od 10,6 % rasta industrijske proizvodnje namještaja ostvareni su u lipnju, kada je proizvodnja porasla za 2,6 % u odnosu prema svibnju, a kumulativno je u prvih šest mjeseci ova industrijska grana rasla za 5 %", navodi Hrvatski drvni klaster.


Nešto slabiji pokazatelji ostvareni su u preradi drva, koja je još od 2012. ostvarivala dvoznamenkasti rast, a namještaj je u protekle dvije godine bio na razini stagnacije, odnosno blagih pomaka. Prerada drva je u prvih šest mjeseci smanjila proizvodnju za 0,3 %, a pad od 6 % zabilježen je u ovogodišnjem lipnju u odnosu prema lipnju 2018. "Navedeno smanjenje dolazi nakon odličnih rezultata drvoprerađivača u veljači (+ 8,3 %) i ožujku (+ 8,7 %) te nakon relativno uspješnih siječanjskih sajmova u Njemačkoj", ističe taj klaster.
Sektorski analitičari rast proizvodnje namještaja pripisuju upravo dobrim pozicijama hrvatskih namještajaca na inozemnim tržištima i stabilnom procesu ugovaranja s početka godine. Usporavanje njemačkog gospodarstva moglo bi se već u jesen odraziti kroz stagnaciju narudžbi, stoga proizvođači namještaja nastavljaju proces jačanja globalnih tržišnih pozicija. D.Pav.
NAJVEĆI RAST U PRODAJI BILJEŽI SAD
Svjetsko tržište namještaja zabilježilo je u 2018. godini pozitivne pokazatelje, nakon turbulentnog desetljeća, navodi Hrvatski drvni klaster. Najveći rast u prodaji ostvaren je u Sjedinjenim Američkim Državama, koje čine najveće svjetsko uvozno tržište s uvozom većim od 38 milijardi američkih dolara. Na listi uvoznika slijede Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Kanada, a najveći svjetski izvoznici namještaja su Kina, Vijetnam i Poljska.
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike