Magazin
GARI CAPPELLI, MINISTAR TURIZMA REPUBLIKE HRVATSKE

Turistički rast u skladu je s očekivanjima
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.

Hrvatski turizam u 2019. godini, unatoč evidentnim problemima, bilježi rast u skladu s očekivanjima, izjavio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli, gostujući u središnjem dnevniku HRT-a.



Kakvo je realno stanje s hrvatskim turizmom posljednjih mjeseci? U medijima se provlače neke katastrofične prognoze...

- Postojeći broj od približno 20 milijuna turističkih dolazaka godišnje realan je, a za očuvanje konkurentnosti ključno je ulagati u podizanje kvalitete i infrastrukturu. Kad su me prošle godine na londonskom sajmu pitali što se očekuje od turizma, rekao sam da će biti porast negdje između jedan i tri posto dolazaka, i jedan do dva posto noćenja, i mi cijelo vrijeme držimo taj ritam - rekao je Cappelli gostujući u središnjem dnevniku HRT-a.

Nakon slabije proljetne predsezone, ali i slabijeg ulaska u ljeto tijekom lipnja, jesu li pokazatelji za kolovoz bolji, i u odnosu na srpanj, i gledajući na sezonu ukupno, u odnosu na prošlu godinu?

- U kolovozu je do sada zabilježen porast od oko jedan do dva posto što dolazaka, što noćenja. Pridoda li se srpanjskoj i kolovoškoj špici sezone predsezona, koja je bila oko šest posto u plusu te postsezona koja bi također prema očekivanjima trebala biti dobra, ukupan bi rast mogao biti do tri posto. Inače, rezultati u turizmu tijekom posljednjih nekoliko godina podigli su očekivanja rasta, a u 2019. zapravo je došlo do “normalizacije prometa”. “Prije dvije godine imali smo turista kao i danas. Tada smo govorili da pucamo po šavovima, da mi to ne možemo izdržati, a sad se navodno traži da bude još više turista - istaknuo je Cappelli.

Što činiti da bi hrvatski turizam bio još bolji i efikasniji, ne samo preko ljeta, nego tijekom cijele godine, kako na Jadranu tako i na kontinentu?

- Hrvatska je već sada među prve tri zemlje u svijetu s velikim nerazmjerom između ukupnog broja stanovnika - četiri milijuna - i broja turista, koji je 20 milijuna godišnje. Da bi održala konkurentnost Hrvatska mora ulagati u podizanje kvalitete: upravo su objekti s četiri ili pet zvjezdica i najpopunjeniji, pa tako i kampovi s pet zvjezdica bilježe rast prometa za 40 posto, hoteli za dva do tri posto, a porast bilježi i privatni smještaj.

U tom smislu, Vlada je prepoznala važnost razvoja infrastrukture te je dosad krenula s investicijama samo u prometnu infrastrukturu s 20 milijardi kuna - naglasio je ministar Gari Cappelli.(HINA/D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike