Crna kronika
UMIJEŠANA ČAK ČETIRI BIVŠA POLICAJCA

Izvukli više od 12 milijuna kuna
Objavljeno 10. kolovoza, 2019.
U skupini od 16 osumnjičenika za organizirani kriminal uhićenih u velikoj policijskoj akciji na zadarskom i zagrebačkom području čak su četiri bivša zadarska policajca, a ukupna šteta procijenjena je na više od 12 milijuna kuna.

Zadarska policija u petak je, ne otkrivajući identitet osumnjičenika, novinare izvijestila da članove skupinu tereti za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je vlasnik četiri tvrtke preko kojih se izvlačio novac nekadašnji visokorangirani zadarski policajac Budimir Savarin (48). Vedrana Ikića (43), bivšeg specijalca, policija sumnjiči da je kriminalnim djelovanjem izvukao više od pet milijuna kuna. On je već u zatvoru jer je osuđen na 18 mjeseci za pomaganje Denisu Paraću dok je bio u bijegu od policije. Bivši policajac je i Ivica Kapetanović (53).

Među zadržanima u istražnom zatvoru je i Marko Čulina Maka (48), bivši policajac i Ikićev poslovni partner. Njegov sin Andrija Čulina (23) također je među šesnaestoricom, a otprije je poznat kao jedan od silovatelja u slučaju peterostrukog silovanja na zadarskoj plaži Kolovare u studenome 2013. Među osumnjičenicima su i Žilijen Satmari (48), Dejan Adam (49), Dalibor Bakmaz (49), Toni Šimićev (35), Mate Ivković (33), Mario Bilić (46), Irena Knego (60), Žarko Vlahović (60), Franko Klarica (32), Domagoj Miloš (44) i Krešimir Bušljeta (25), poznat kao vlasnik kafića Chill Out, u kojem je Darko Kovačević (33), zvani Daruvarac, lani brutalno pretukao 18-godišnjakinju. Sve ih se sumnjiči da su od 2015. do 2019. kao odgovorne osobe u 11 tvrtki i jednoj zadruzi izvlačili novac. To su radili tako što su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom triju trgovačkih društava s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiriju tvrtki sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom također s vinkovačkog područja od njih zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu, nakon čega su uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali na ruke. U ovoj akciji prijavljeno je i sedam trgovačkih društava: Vipera Protecta d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Atena d.o.o., Maggo d.o.o., Ira grad d.o.o. i Sokol projekt d.o.o., Diklovac d.o.o. i Braniteljska zadruga Sokol iz Zadra. H
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

NA PODRUČJU SUNJE, SISKA I GLINE

Pet krijumčara u rukama policije

Najčitanije iz rubrike