Mozaik
KOD DVORCA ESTERHAZY ODRŽAN FESTIVAL TARDA

Na Bujrum sajmu i merak zonama dočekali Hanku
Objavljeno 21. srpnja, 2019.
Dvodnevni festival glazbe, ruha i hrane tematski se veže uz 16. stoljeće

U prekrasnom perivoju darđanskog dvorca Esterhazy u petak i subotu održan je 4. Festival Tarda, dvodnevni festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže uz 16. stoljeće - vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog.

Ovaj, jedan od najmoćnijih osmanlijskih sultana, za vrijeme pohoda na zapad, između Osijeka i Darde dao je sagraditi drveni most, čiji je završetak bio upravo u blizini dvorca Esterhazy. Kažu da je 1566. godine, u društvu Mehmed-paše Sokolovića i osobno prošao mostom. Upravo ove činjenice te želja za stvaranjem nove turističke i promidžbene ‘‘priče‘‘ motivirali su članove Udruge za ruralni turizam Đola da organiziraju Festival Tarda.

- Mitovi, bajke i legende, ali i činjenične priče, dali su podlogu za koncept festivala koji je osmišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetitelja - objašnjava Bogdanka Ćudić-Vilić, predsjednica Udruge Đola, ističući kako su u blizini dvorca Esterhazy pronađeni dokazi da je most ovdje završavao, pa su revalorizirali povijesne činjenice i stavili ih u urbanu vrijednost te zaokružili jedan turistički segment kako bi pomogli Osječko-baranjskoj županiji i TZ-u Baranja u nastojanju da Baranja postane ‘‘Meka i Medina‘‘ ruralnog turizma.

- Ove smo se godine odlučili podići letvicu, dodavši još više kreativnih i edukativnih radionica, razne druge sadržaje i sportske aktivnosti, što se pokazalo kao dobar izbor - podvlači Ćudić-Vilić, zadovoljna velikim brojem posjetitelja koji su tijekom petka i subote posjetili ovaj jedinstveni događaj. A svaki od njih kući se, sigurno je, vratio prepun dojmova. Ponuda iz turske kuhinje, u ‘‘izvedbi‘‘ Udruge žena općine Darda (yaprah sarme, tulumbe, šećerne alve…), te Bujrum sajam proizvoda brojnih OPG-ova iz Baranje i Slavonije, koji su posjetiteljima nudili suvenire i rukotvorine, vina malih vinarija, prehrambene proizvode, antikvitete (...) bili su samo dio bogate ponude. Ne treba izostaviti ni brojne ‘‘merak zone‘‘ (sjedalice od malih slamnatih bala i ostalih materijala te stolovi od paleta), radionice za djecu i odrasle te mjesto na kojemu su članovi udruge Knez Domagoj iz Donjeg Miholjca ‘‘instalirali‘‘ pravi mali streličarski poligon, što je samo upotpunilo ponudu. Tijekom festivala prikazivane su kratke predstave i skečevi, posjetitelji su tražili skriveno blago, a tko je poželio, mogao je obližnjom Đolom zaveslati u kanuu (VK Biljsko jezero) ili se provozati konjskom zapregom (KK Baranja, Branjin Vrh). Na stogodišnjim su stablima bile postavljene stare fotografije, u noćnim satima dvorac je bio obojen prekrasnim svjetlosnim efektima, a s vremena na vrijeme ‘‘ukazivali su se‘‘ Sulejman Veličanstveni, Hurem i ostali harem, uz brojne druge likove iz tog vremena. Osvježenje se, pak, moglo potražiti u Krčmi gazda Luke, s južne strane dvorca. Dodatni štih cijelom festivalu dali su nastupi brojnih izvođača. Za sevdalinke i evergrine zaduženi su bili Hranislava Mesarić i Milan Kliba (duo H&M), u petak navečer zasvirali su Neki novi klinci (tribut band Đorđe Balašević), a u subotnjim je večernjim satima stage zauzela ‘‘sevdah diva‘‘ - Hanka Paldum. Nije potrebno ni spominjati kako je oduševila nekoliko tisuća posjetitelja koji su pjevali zajedno s njom. Festival je organizirala udruga Đola a financijski su pomogli Općina Darda i turska agencija TIKA.

Načelnik općine Darda, Anto Vukoje, naglasio je njegova općina nema Kopački rit, ali ima dvorac Esterhazy, resurs koji obogaćuje ponudu općine Darda, zajedno s Festivalom Tarda, koji iz godine u godinu posjećuje sve više ljudi. Festival je otvorio predstavnik turske agencije TIKA, Hašim Koč, naglasivši kako TIKA nastavlja provoditi projekte vezane uz kulturnu suradnju dvaju država, dodavši kako im je cilj da se Turska i Hrvatska međusobno što bolje upoznaju. Podsjetio je na višegodišnju suradnju s općinom Darda u okviru zajedničkih studija povijesne baštine...

Ivica Getto
IVANOVIĆ: UTJECAJ RAZLIČITIH KULTURA
Kako je istaknuo zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, utjecaj raznih kultura ono je što je danas poželjno pokazati, a što organizatori Festivala Tarda odlično rade. Tvrdi kako je festivalom ugodno iznenađen, pa čak i fasciniran, te je dodao kako ovakve i slične potencijale treba što više stavljati u promidžbeno-turističku funkciju.

- Siguran sam da će ovaj Festival postati brend i da će ga idućih godina posjećivati turisti iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva - rekao je Ivanović, dodavši kako Osječko-baranjska županija radi u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave i udrugama te zajednički dogovara projekte. To se, dodao je, pokazalo dobrim putem jer su se u posljednje dvije godine dogodili pomaci na bolje.
Prikazivane su kratke predstave i skečevi, tražilo se skriveno blago, a moglo se Đolom veslati u kanuu
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

Najčitanije iz rubrike