Mozaik
FANTASTIČNA KONCERTNA SEZONA U MAĐARSKOJ

Nastupit će Zaz, Iggy Pop, Roisin Murphy, Morcheeba...
Objavljeno 20. srpnja, 2019.
Cijene ulaznica za koncerte u Mađarskoj kreću se od 90 do najviše 340 kuna

I dok se većina atraktivnih koncerata ovog ljeta događala u Zagrebu ili Novom Sadu, u okviru Exit festivala, ili će se tek održati na Jadranu, a ima i onih koji su zbog dobrog koncerta spremni skočiti i do Beča, u Slavoncima i Baranjcima obližnjoj Mađarskoj tek se spremaju neka od najvećih koncertnih događanja ljeta.

Tako je jedna od prvih koncertnih poslastica, koja je na repertoaru već ove nedjelje, 21. srpnja, svirka francuske pjevačice Isabelle Geffroy, poznatije kao Zaz. Ova izuzetna Francuskinja do sada je u Hrvatskoj nastupala u Domu sportova i Pulskoj areni. Inače, glas pjevačice Zaz mnogi uspoređuju s glasom legendarne Edith Piaf, a nakon planetarnog hita ‘‘Je veux‘‘, Zaz je do danas prodala više od četiri milijuna kopija svojih albuma, nastupila pred više od milijun posjetitelja na 500 koncerata održanih na pet kontinenata. Koncert u, Osječanima samo 270 kilometara udaljenoj, Budimpešti održava se na pozornici Budapest Parka, trenutačno najvećeg europskog otvorenog prostora za koncerte i zabavu. Prostor je to koji može primiti čak 10 tisuća ljudi, a karte za ovaj koncert moguće je kupiti po cijeni od 11 tisuća forinti, što je oko 250 kuna.

Na istoj lokaciji, samo dan poslije, u ponedjeljak, 22. srpnja, pjevat će kolumbijski ‘‘crnokošuljaš‘‘, odnosno pjevač Juanes, koji se najviše proslavio po svojoj pjesmi "La Camisa Negra". Karte za ovaj koncert moguće je nabaviti po cijeni od 180 kuna. Već u utorak, 23. srpnja, u Budimpeštu stiže i bend Jareda Letoa Thirty seconds to Mars. U ovom indie-rock bendu inače nastupa i gitarist bosanskih korijena Tomo Miličević, a Thirty Seconds To Mars nastupili su u Zagrebu u Pogonu Jedinstvo 2011. godine. Ove godine najavili su i koncert u Šibeniku. Velika rock-zvijezda starog kova zapalit će scenu Budapest parka u srijedu, 24. srpnja, a riječ je o Iggyju Popu. Recimo i kako divlji američki roker ove godine slavi 72. rođendan, a cijena karte za njegov koncert kreće se od 15 tisuća forinti, ili 340 kuna. Također u Budimpešti, ali na nešto sjevernijoj lokaciji, točnije na Margit otoku, i to u okviru Budimpeštanskog ljetnog festivala, u četvrtak, 25. srpnja, održat će se koncert kod nas ne pretjerano poznatog kolektiva iz Portlanda u Oregonu. Riječ je o fantastičnoj skupini Pink Martini. Glazba Pink Martinija mješavina je utjecaja od šansone, kancone i mjuzikla do bossa nove, sambe i big band jazza ili swinga, od dalekoistočnih prizvuka do istočnoeuropskih motiva, a na svom drugom albumu ‘Hang On Little Tomato‘ zapjevali su čak i na hrvatskom (‘U plavu zoru‘)! Cijena karte za ovaj koncert kreće se od 3900 forinti, ili 90 kuna.

Da u Mađarskoj sezona ljetnih koncerata ne završava s posljednjim danima kolovoza, potvrđuje i najava sjajnog festivala na Balatonu pod nazivom ‘‘Balaton piknik‘‘. Riječ je o dvodnevnom glazbenom festivalu najavljenom za 13. i 14. rujna, a u okviru kojega će nastupiti Roisin Murphy, Morcheeba, ali i talijanski DJ Nicola Conte te brazilska zvijezda bossa nove Bebel Gilberto, inače kći Joaoa Gilberta, jednog od utemeljitelja bossa nove. Karte za ovo glazbeno događanje moguće je kupiti već od 10.000 forinti, ili oko 250 kuna, a sve se događa u gradiću Baltonboglar, s nama bliže istočne strane jezera Balton. Udaljenost od Osijeka do Balatonboglara je 250 kilometara, ili oko tri sata vožnje osobnim automobilom.

Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike