Ekonomija
TRAŽE JAČE MJERE

Ugostiteljski promet i dalje ne prati porast ukupnog turizma
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
Smanjenjem PDV-a omogućit će se rast plaća u ugostiteljstvu, kaže Jakominić

Ugostiteljski promet u Hrvatskoj ni ove godine neće pratiti poraste ukupnog turizma, kao ni prethodne dvije, pa je za tu struku važno da se, osim smanjenja stope PDV-a, donesu i druge mjere za bolje poslovanje, kaže Vedran Jakominić, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske."Ako se želi kvalitetan i održiv razvoj ugostiteljske struke i da Hrvatska postane boljom gastrodestinacijom, nužne su nove mjere za poslovanje u toj struci, i na tome će Koordinacija ustrajati u svojim zahtjevima", kaže Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.
Ističe da je ugostiteljima stalo da se njihove poruke u javnosti dobro razumiju jer, kaže, "mi nismo nikakvi anarhisti, nego oni koji stoje iza svog posla i struke, te argumentima želimo pokazati u kakvom je stanju taj segment".
Iako smatra da ni ugostiteljstvo nije pošteđeno problematičnih poslovnih modela i prakse, ipak tvrdi da se većina, oko 90 % ugostitelja, pošteno bavi tim poslom i "krvavo zarađuje" plaću, što se odnosi i na zaposlene i na vlasnike objekata.
"Smanjenjem PDV-a na 13 %, što je jedan od najvažnijih ciljeva Koordinacije ugostitelja Hrvatske, omogućit će se rast plaća radnicima u ugostiteljstvu i ulaganje u kvalitetu", naglašava Jakominić.
Fiskalizacija

Za mnoge koji rade pošteno smatra da je pridonijela i fiskalizacija, koja je postavila jednake uvjete poslovanja za sve i ugostiteljstvo se uredilo kao jedna od čišćih struka, koja izdaje račune.
"Ako u javnosti viču da su ugostitelji kriminalci, da ljude plaćaju ovako, onako i nikako, da rade loše, i mi ugostitelji to znamo, onda možemo samo reći - nemojte ići u one objekte za koje znate da posluju nezakonito, tržište će regulirati njihov opstanak, a inspekcije bi se trebale pozabaviti tim problemima", poručuje Jakominić, dodajući da se u ugostiteljstvu nitko ne igra svojim poslovima ako ima drugog izbora, primjerice zatvarati jednu i otvarati drugu tvrtku zbog poreza i sličnog.
I toga je bilo, ali prije dvije godine, jer su neki ugostitelji, kada je stopa PDV-a povećana na 25 %, u panici radili i takve, za njih, vatrogasne mjere, pogotovo što su za prilagodbu za tu novu veću stopu od izglasavanja u Saboru (4. prosinca 2016.) do stupanja na snagu (1. siječnja 2017.) imali samo tri tjedna vremena. Za mnoge je to bio šok, od kojeg se neki nisu nikada ni oporavili.

Zgusnuti zakoni
"Pripremamo u suradnji s pravnicima i drugim stručnjacima nove pokazatelje i prometa i stanja struke ugostiteljstva, koje ćemo, kada budu gotovi, predstaviti javnosti, a idu za tim da pokažu ne samo važnost te struke za turizam i gospodarstvo nego i da na neki način demistificiraju odnos i stručne i opće javnosti prema toj struci. Primjerice, nije baš točno da ugostitelji na Jadranu rade i žive puno bolje od onih u kontinentalnom dijelu zemlje, koji imaju manji promet, manje ukupne brojke i cijene, jer je i potražnja manja, ali kada se sve zbroji, troškovi, nabava, plaće, uvjeti i drugo, ne može se pričati ni o kakvim bogaćenjima na Jadranu, jer toga jednostavno u toj struci nema, pogotovo ne na brzinu", kaže Jakominić.
Žale pritom što ih, iako su puno puta tražili sastanke s ministrima turizma i financija od kada se stopa PDV-a povećala, nisu primili niti su se sreli s njima, nego s njihovim izaslanicima, te se sada nadaju da je konačno vrijeme da se stopa PDV-a smanji na 13 posto, koliko je i za smještaj s pansionom u turizmu.
Oko toga su zahtjeve već predali u Vladu i posljednjih mjesec-dva nastupaju u medijima, a u svemu im je drago što su im se, kako kaže, pridružili i sindikati i što slične zahtjeve imaju i iz Hrvatske udruge turizma (HUT) i Hrvatske obrtničke komore (HOK), iako su po Koordinaciji ugostitelja, i HOK i HGK i prije trebali biti glasniji oko toga."Nije tu samo riječ o PDV-u, koji je važan i bitan i za ulaganja, i za zapošljavanje, i za povećanja plaće, i za konkurentnost na Mediteranu i Europi, ali jednako su nam bitni i uvjeti rada i rasterećenje rada, kao i obrazovanje, jer jedino s time možemo održati struku i napredovati u smjeru veće kvalitete. Bez takvih poteza državne vlasti i uz postojeće zgusnute zakone, mnoštvo pravilnika, razne administrativne prepreke i još pravila na lokalnim razinama ugostiteljstvo u Hrvatskoj neće moći više postići nego do sada", upozorava Jakominić.
Hina/Z.Rupčić
I dobri restorani zatvaraju vrata
Jakominić naglašava i da se bez jačih državnih, ali i mjera vlasti na lokalnim razinama, Hrvatska neće moći svrstati među bolje gastro, food i slične destinacije, iako to zaslužuje. “Sigurno je da tek oko 5 % ugostitelja radi prvoklasnu ponudu. To su oni koji kupuju domaće, na OPG-ovima, kod ribara... To žele i drugi, ali ne ide, jer su svi sustavi u zemlji posloženi kao da idu protiv ugostitelja. Mnogi to ne razumiju i misle da zarađujemo veliki novac”, uvjeren je Jakominić. Zbog opterećenja poslovanja i neki dobri restorani zatvaraju vrata nakon godinu-dvije rada jer održavanje takvog intenziteta posla u ovoj zemlji više godina zaredom je nemoguće uz postojeće zakonske regulative”, kaže on i iznosi podatak da je samo u ugostiteljstvu izravno zaposleno u Hrvatskoj oko 108 tisuća osoba.