Kultura
ZAJEDNICA NAKLADNIKA I KNJIŽARA HGK

Uskoro suradnja s azijskim izdavačem
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) sastala se u Zagrebu s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group, a glavne teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, mogućnosti otkupa autorskih prava te suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika. Predsjednik Zajednice nakladnika i Knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je kako bi povezivanje s iznimno lukrativnim kineskim tržištem trebalo biti prioritet hrvatskog nakladništva u idućem razdoblju.

- Nakladnički svijet vezan je ne samo uz izdavaštvo nego i uz druge medije, zato je važno djelovati globalno. Brzina i razina komunikacije s Kinom pokazuju da nam je sajam knjiga u Pekingu postao važnija izvozna priča od brojnih europskih sajmova. Zato je suradnja s Kinezima nužna, pogotovo za idućih 10 ili 15 godina. Imaju iznimno jak tisak, međutim, okreću se i proizvodnji te prodaji prava. Brojke koje oni nude za naše su izdavače iznimno lukrativne i svi bi trebali u svojim budućim strategijama uzeti u obzir to tržište - rekao je Kozina.

Direktor Upravnog odbora Hunan Publishing Investment Holding Groupa Gong Shuguang rekao je da je taj nakladnik u potrazi za međunarodnim partnerima za spajanja i akvizicije, ocijenivši kako u Hrvatskoj ima potencijala za suradnju.

- Istražili smo tržište i vidjeli da je Hrvatska veliki potencijal, dosta ste jaki u dječjim i povijesnim knjigama te edukacijama, a mi upravo tu želimo razmjenu iskustava. Naša tvrtka je broj jedan ne samo na kineskom nego i na cjelokupnom azijskom tržištu, a kroz vašu Zajednicu želimo upoznati lokalne tvrtke i uspostaviti poslovna partnerstva - kazao je Shuguang.

Zanimale su ga konkretne brojke prodaje tiskanih i online knjiga u Hrvatskoj i prodajna infrastruktura. Poseban je interes pokazao za izdavanje školskih udžbenika, a predstavnici Zajednice HGK su mu detaljno prezentirali i pojasnili stanje domaćeg tržišta knjiga, koje je teško oko 100 milijuna eura. Hunan Publishing Investment Holding Group s godišnjim prometom od 1,7 milijardi eura šesti je najveći svjetski nakladnik. Uz tisak ima vrlo jak segment internetske prodaje i online audioknjiga koje su u Kini vrlo popularne. H
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike