Mozaik
PREDSTAVLJENI NA PULA FILM FESTIVALU

Filmovi “F20” o šizofreniji i “Teret” o ratnom zločinu
Objavljeno 18. srpnja, 2019.
O svojim filmovima govorili su autori Arsen Anton Ostojić i Ognjen Glavonić

Triler "F20" Arsena Antona Ostojića već je prikazan u kinima, a kreće i u američku distribuciju. Kako je na konferenciji za medije na Pula film festivalu rekao redatelj, radeći film uvijek nastoji da on teče, da plijeni pažnju publike čije vrijeme izuzetno cijeni.

Hrvoje Sadarić, scenarist, pojasnio je da je "F20" šifra za šizofreniju, naime tako liječnici klasificiraju tu bolest. „I sam je film pomalo šizofren, rađen je u više slojeva“, rekao je dodavši da mu je cilj bio autentično prikazati istinite događaje za koje je prije deset godina saznao iz rubrike crne kronike.

Socijalni aspekti
"Možda nas to navede da promišljamo o sebi i bližnjima. Naime, danas svatko ima neku dijagnozu. Pitanje je samo hoće li je dijagnosticirati prije negoli ona eskalira - netko će eksplodirati u prometu, a netko će, na žalost, ozlijediti bližnjega", rekao je Sadarić koji je tijekom pripreme za film posjetio i psihijatrijsku bolnicu te razgovarao s ravnateljem Klinike za psihijatriju Vrapče. Ostojić je pročitao scenarij i taj pomalo šizofren način pisanja ga je privukao temi. "Hrvoje ima nešto kompleksniji način pisanja i to mi se sviđa", izjavio je redatelj. Glavnog lika za film, Filipa Mayera, nije dugo tražio. Primijetio ga je još na Dramskoj akademiji i instinktivno ga se sjetio uoči audicije na koju ga je pozvao. Mayer se u Puli već predstavio filmom "Koko i duhovi". "Imao sam tremu, ali su me dobro pripremili za film i kada sam ušao u to sve je teklo glatko", kazao je. S obzirom na to da je igrao šizofrenog mladića, za ulogu se pripremao razgovarajući s pacijentima a pomogao mu je i predmet psihoanaliza koji ima na Akademiji. Priznao je da mu je bilo neugodno snimati scene seksa te da su i on i njegova kolegica i partnerica na filmu, Romina Tonković, imali tremu, no unatoč tomu snimanju su pristupili profesionalno.

Sadarić je istaknuo da se film osim šizofrenijom, bavi i socijalnim aspektima društva, a ima i ljubavnu priču te da im je uspjelo izbjeći bilo kakve političke konotacije. Upravo zato, film je univerzalan i može se prikazati bilo gdje u svijetu.

Producent Hrvoje Vajić izjavio je da su film radili vlastitim sredstvima, ali da unatoč štednji nisu pristajali na kompromise. "Držao nas je entuzijazam ekipe mada nije bilo lako, posebno kada smo snimali kaskaderske scene", napomenuo je dodavši da su uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju.

Odbijan puno puta
Redatelj Ognjen Glavonić i producenti Stefan Ivančić i koproducentica Ankica Jurić Tilić predstavili su na Pula film festivalu film "Teret" s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi. Film je odbijan puno puta te ga zbog nedostatka financijskih sredstava punih sedam godina nisu uspjeli snimiti. Kako je ispričao redatelj, ideja za film je nastala još 2009., a na njemu je počeo raditi 2011. Razlog odbijanjima vidi u temi: "Riječ je o suočavanju s mračnom prošlošću i zločinima devedesetih“, kazao je. Naime, vozač kamiona prevozi tajanstveni teret tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine, od Kosova do Beograda. Kad obavi

posao shvaća da se mora vratiti kući i živjeti sa spoznajom što je učinio. "Informacije o toj temi su mi bile nedostupne, no deset godina kasnije putem novina sam otkrio istinu", kaže Glavonić i rekao da se njegova priča bazira na čovjeku koji ne zna što zapravo prevozi i o tome koliko se dugo može praviti da to ne zna.

Stefan Ivančić je ispričao da ih je čisti entuzijazam držao u radu na filmu za koji su u konačnici skupili sredstva sa svih strana: "Nakon što su nas odbili u Filmskom centru Srbije, aplicirali smo na razne druge natječaje i tako financirali film iz više različitih izvora", dodao je. Zanimljivo je da su prvo dobili novac u Francuskoj pa su se u Hrvatskoj za financijska sredstva natjecali kao francuski film. O filmu se pričalo i prije prikazivanja u srpskim kinima, a redatelj smatra da je tomu tako jer su se htjele zataškati neke stvari o kojima se u filmu progovara. Nakon prikazivanja se bura oko filma stišala.

Ankica Jurić Tilić je priznala da ju je filmu privukla upornost mladih filmaša iako je film godinama odbijan. O njegovoj kvaliteti govori činjenica da je prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, a imao je i fantastičan festivalski put. “Film je rekao nešto važno i on će trajati”, naglasila je Jurić Tilić, dodavši da je hrvatska kino produkcija u tijeku.

Tanja Kvorka
“Pouke o čovječnosti“ 20. srpnja
Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti“, redatelja Branka Ištvančića, uvršten je na Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriji Kratke Pule. Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali u šest autobusa i spasili iz neprijateljskog okruženja preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti. Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića, a pokretači projekta su autor filma Ištvančić i producent Antun Ivanković. Premijera je 20. srpnja u Istarskom narodnom kazalištu u 18.40 sati, a ulaz je besplatan.
“Teret” je odbijan, a zbog nedostatka financijskih sredstava sedam godina ga nisu uspjeli snimiti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike