Mozaik
ZAVRŠILO SNIMANJE FILMA “ANA” ANĐELA JURKASA

Posvećen snažnim ženama koje odbijaju biti roblje
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Horor-triler je međunarodna produkcija s desetak suradnika iz cijelog svijeta

Snimanje filma "Ana" redatelja i scenarista Anđela Jurkasa, psihološkog horor-trilera o neobičnoj mladoj ženi koja se bori protiv depresije, završeno je u Zagrebu nakon dva mjeseca.

Film se temelji na tzv. found footage materijalima, snimkama nadzornih kamera i nađenim dokumentarnim snimkama za koje policija tvrdi da su autentični zapisi A. K. (25), žene za koju se sumnja da je prvi serijski ubojica u povijesti Hrvatske i regije, a čija je priča počela njezinom tvrdnjom kako sumnja da je upravo ona, nepoznata, druga kći Kurta Cobaina, najavljeno je.

Redatelj kaže kako je to film posvete "neobičnim, drukčijim, snažnim ženama koje odluče ne biti robljem mačističke, šovinističke i patrijarhalne sredine u kojima su žene svedene na objekte zlostavljanja, požude ili podcjenjivanja. Ženama koje uzimaju stvar u svoje ruke".

Prema njegovim riječima, film za koji su već dobili epitete hrabrog, originalnog, provokativnog i drukčijeg nastajao je "nadljudskim naporima u uvjetima u kojima bi većina drugih odustala, u situaciji i državnom okruženju za koje bi malo bilo reći da je neprijateljsko".

- Zanima nas s njim doći do što šire publike i prikazati nešto što će otvoriti mnoga pitanja bez dociranja ili sugeriranja i podcrtavanja odgovora - izjavio je u povodu završetka filma redatelj Anđelo Jurkas.

Jurkasu je to peti dugometražni igrani film od 2015. godine, nakon debitantske trilogije o muško-ženskim odnosima, ljubavi i posljedicama ljubavi (Zbog tebe, Fuck Off I Love You, Do kraja smrti) te komedije "Happy End: Glup & gluplji 3" kojima je obišao sve regionalne filmske festivale.

Film "Ana", za koji je, kažu autori, zbog aktualne tematike, borbe protiv depresije, već pokazan veliki interes inozemnih filmskih festivala, pretpremijerno će biti predstavljen na skrivenim projekcijama na raznim lokacijama po Zagrebu i ostatku Hrvatske.

Riječ je o nezavisnom djelu tvrtke DOP Produkcija, prvom filmu s ovih prostora koji će uz festivalsku i kinodistribuciju biti prikazan u sklopu "Runde za film: DDDD" (direct digital download donation) - mrežnom sustavu direktne TV premijere za one koji naruče i daju donacije za gledanje filma. Autori filma pokrenuli su tu mrežu nezadovoljni stanjem hrvatskog filma i kinematografije te odnosom televizije, medija, kinoprikazivača, krovnih državnih vijeća prema nezavisnom filmu, a ne bi li bez posrednika između proizvođača filmova i gledatelja omogućili gledanje domaće nezavisne proizvodnje, prije festivalske i kinopublike. Kažu kako će, prema razredima interesa i donacije, gledatelji moći za snižene cijene "jedne runde kave ili soka u kafiću" moći od produkcije naručiti na direktni download za svoje kućne TV pretpremijere nove filmove iz igranofilmske i dokumentarne produkcije - počevši od filma "Ana", čija se pretpremijera očekuje krajem ljeta.

Film je međunarodna produkcija s desetak suradnika iz cijelog svijeta, a među njima je, napominje se, i poznati američki pjevač, skladatelj i gitarist Jon Spencer. Tu su i korejski nagrađivani filmski redatelj Michael Gong, novozelandski animator Rishab Soni i talijanski fotograf Loris Gonfiotti, te slike, grafike i kiparski radovi umjetnika iz Italije, Srbije i Hrvatske (Myllen Nićić, Iva Esterajher, Georgette Yvette Ponte, Emanuela Salimei – Manusa, Lana Land, Maris Pejović, Ana Krčelić Kovač).

Glavnu ulogu dijele splitska glumica Petra Kraljev te bivša zvijezda filmova za odrasle Dunja Mikulčić - Tina Blade.

Glume još Ana-Marija Percaić, Katija Bratković te prvi put u filmskoj ulozi pjevačica Maja Bajamić. U sporednim ulogama su Asim Ugljen, Igor Baksa, Anita Schmidt, Karlo Žganec, Tea Matanović, Hrvoje Marjanović, Ratko Martinović, Mihaela Kajtazović, Irena Topić i drugi. Glazbu potpisuje kantautorica Mary May, čiji je prvi album "Things You Can`t Put Your Finger On" nominiran za ovogodišnji Porin u kategoriji najbolje alternativne glazbe te techno rap hitmejkeri Krankšvester, vrhunski industrijski metalci Tkivo i Koh.

Skladatelj je Domagoj Knežević, direktor fotografije je mladi riječki kamerman Dino Nikšić, montažer Domagoj Knežević, dizajnerica Dolores Ljubić, šminka i maska djelo su Ive Kovačević, a zvučni dizajn radi Luka Tralić – Shot.

Tanja Kvorka
Anđelo Jurkas

redatelj

Zanima nas s njim doći do što šire publike i prikazati nešto što će otvoriti mnoga pitanja bez dociranja ili sugeriranja i podcrtavanja odgovora.
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

HRT: KULTNA EMISIJA 27. TRAVNJA

"Dobro jutro, Hrvatska" slavi svoj 32. rođendan

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike