Osijek
ODLAZAK KINEZA IZ OSIJEKA

Zatvara se “Hong Kong”, ostat će samo “Asia centar”
Objavljeno 16. srpnja, 2019.

Ne treba čuditi što ovih dana brojni građani izlaze iz prodavaonice "Hong Kong" u Županijskoj ulici i to - punih ruku! Naime, prije nekoliko dana na društvenim mrežama objavljena je vijest da se spomenuta prodavaonica zatvara, zbog čega su oglasili znatno snižene cijene sve robe.

Podsjetimo, riječ je o prodavaonici koja osim odjeće koja se nalazi u prizemlju, na katu nudi velik izbor obuće, ali i školskog pribora. Također, uz to što se godinama ondje za nevelik iznos mogla kupiti razna odjeća za sva godišnja doba, mnoge kućanice opremale su svoje kuhinje kuhinjskim potrepštinama, a traženi su bili i razni sitni predmeti, idealni kao poklon. Cijene su zbog zatvaranja sad znatno niže, točnije smanjene su za 40 posto, što brojne Osječanke i Osječani, i to svih generacija, nisu željeli propustiti.

"Pronašao sam si odlične patike za samo 60 kuna. Znam da je riječ o kineskoj robi, no za taj novac teško bih mogao pronaći patike, i to koje mi odgovaraju", prokomentirao je mladić naš upit kad smo ga zatekli u prodavaonici "Hong Kong", gdje jučer djelatnica na blagajni gotovo nije imala ni trenutak odmora. Kupovalo se plastično cvijeće, majice koje će trebati tek na zimu, ali i sezonska roba, čija je cijena privukla kupce. "Natikače stoje samo 40 kuna, pa i da se raspadnu za mjesec dana, isplatilo se", rekla je S. B. (podaci poznati redakciji), koja je kupila crne natikače od antilopa i kaže da taj popust nije željela propustiti.

Ne čudi jer su kineske prodavaonice proteklih godina podigle svoje, inače vrlo niske, cijene.

Kupci im to nisu tolerirali, pa je osim spomenute prodavaonice "Hong Kong" u Županijskoj, u svibnju ove godine zatvoren i kineski butik, koji se nalazio u prizemlju nekadašnje robne kuće "Nama". Vrata svojim kupcima zatvorila je i kineska prodavaonica na korzu, koja je prije desetak godina bilježila zavidan promet. Mnogi i danas u svojim ormarima drže odjeću upravo iz te ili prodavaonice kineske odjeće iz Ulice Hrvatske Republike koja je vrata zatvorila prije gotovo godinu dana. U razgovoru s vlasnicima prodavaonica prije nekoliko godina doznali smo kako su bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata kupcima upravo zbog "poplave" second hand shopova. Prodavačica iz "Hong Konga" nije nam željela komentirati, samo je poručila:

"Stiže novi vlasnik i nova trgovina", odgovorila je našoj novinarki na upit zbog čega, očito, u drugoj polovini kolovoza kupci više ondje neće moći kupovati. Naime, sniženje do 40 posto vrijedi do 15. kolovoza, a jedina od kineskih prodavaonica koja (zasad) ostaje u Osijeku je Asia centar na Sjenjaku.

Marija Mihelić
Zanimljiviji drugi povoljni brendovi
Kako su, rekli bismo, Kinezi predvidjeli još 2014. godine, nakon što je zatvoren kineski restoran Confucious na Korzu, puno prije i prodavaonica kineske odjeće u prostoru bivšeg “Lovačkog roga”, a potom i brojne druge prodavaonice čiji su vlasnici Kinezi, druge robne marke sa znatno nižim cijenama asortimana, kupcima su, čini se, privlačnije.

Upravo zato su se kupci odlučili okrenuti drugim brendovima u gradu koji ne samo da nude niže cijene nego i, prema mišljenju nekih, kvalitetniju robu. U gradu ih je tako posljednjih godina otvoreno nekoliko, u samome centru i u brojnim drugima prodavaonicama u svim dijelovima grada, pa i u Portanovi.

- Ima puno brendirane robe po povoljnim cijenama i zašto bih kupovala nešto kinesko kad mi je bolja kvaliteta s jednako niskom (ili nižom) cijenom nadohvat ruke - prokomentirala je sugrađanka D. N. (podaci poznati redakciji).

I doista, nakon što se početkom 2000. činilo da će lokale u centru i drugim dijelovima grada “okupirati” Kinezi, to se ipak nije dogodilo. Dokle će opstati oni najuporniji, kupcima ostaje vidjeti.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike