Učionica
ODRŽANO POSLJEDNJE, OSMO PREDAVANJE IZ OVOSEZONSKOGA CIKLUSA OTVORENI ČETVRTAK

Doc. dr. sc. Ljubica Matek govorila o uporabi prostora u horor-književnosti
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Dana 30. svibnja 2019. organizirano je osmo i posljednje predavanje u sklopu ovosezonskoga 7. ciklusa projekta popularizacije znanosti Otvoreni četvrtak na Filozofskom fakultetu Osijek.

Doc. dr.sc. Ljubica Matek s Odsjeka za engleski jezik i književnost Fakulteta održala je izlaganje pod naslovom „Arhitektura zla: uporaba prostora u horor-književnosti“. Pred zainteresiranom je publikom govorila o povijesti gotičke književnosti koja započinje sredinom 18. stoljeća s djelom Horacea Walpolea „The Castle of Otranto – a gothic story“. U tom su djelu uspostavljeni neki od najvažnijih elemenata gotičke priče kao što su ukleta, derutna građevina kao mjesto radnje te prošlost kao vrijeme radnje. Istaknula je da su današnji horor-pisci preuzeli te elemente, no da oni prelaze i granice žanrovske književnosti pa za njima posežu i pisci tzv. lijepe književnosti kao što su Emily Brontë u romanu „Orkanski visovi“ ili Toni Morrison u romanu „Voljena“. Publika je imala pitanja vezana za Stephena Kinga i njegove romane, a također je bilo govora i o hrvatskim piscima horor-književnosti (primjerice Jeleni Hrvoj) koji, na žalost, nisu poznati širem čitateljstvu iako je riječ o izvrsnim romanima.

Voditeljice projekta već intenzivno provode pripreme za 8. ciklus Otvorenoga četvrtka koji počinje posljednjega četvrtka u listopadu 2019. godine, a program i raspored predavanja bit će pravodobno objavljen i najavljen i u Sveučilišnom glasniku.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

2

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

3

ODJEL ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Provode brojna važna znanstvena istraživanja i projekte te razvijaju međunarodnu suradnju i mobilnost