Učionica
PREDSTAVLJENI NOVI SVEUČILIŠNI DIPLOMSKI STUDIJSKI PROGRAMI NA OSJEČKOJ AKADEMIJI

Od jeseni devet novih zanimljivih studijskih programa, neki jedinstveni i u široj regiji
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

U Auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku 27. svibnja 2019. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku predstavila je čak devet novih sveučilišnih diplomskih studijskih programa od kojih su neki jedinstveni ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji.

Akademija u Osijeku jedinstvena je od sada i po svojoj kombinaciji umjetničkoga i znanstvenoga područja koja omogućuje studentima vrlo zanimljivo kombiniranje studijskih programa budući da su novi studijski programi mogući i kao kombinacija dvopredmetnih studija. Tako studenti mogu sami odabirati kombinacije studijskih programa koje će im bitno proširiti znanja i kompetencije te ih učiniti iznimno zanimljivima na tržištu rada. Također, Akademija svojim studentima tijekom studiranja jamči i vrijednu sinergiju s praksom i tržištem kao i interaktivnost te rad u manjim skupinama što jamči i donosi kvalitetniji pristup načinu studiranja. Novi su studijski programi na diplomskoj (MA) razini: Gluma, Neverbalni teatar, Lutkarska animacija, Oblikovanje i tehnologija lutke, Kostimografija, Scenografija, Lutkarska režija, Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama te Mediji i odnosi s javnošću.

Jedan od novih i vrlo zanimljivih diplomskih studija zasigurno je Neverbalni teatar, iz umjetničkoga područja. I taj studijski program, kao i drugi studijski programi, moguć je u kombinaciji s nekim drugim umjetničkim ili znanstvenim studijem. Neverbalni teatar dinamičan je i otvoren oblik suvremene, angažirane postdramske prakse koji uključuje šire poimanje kazališta pri čemu okuplja izvođače različitih i ravnopravnih polazišta: glume, lutkarstva, plesa, novoga cirkusa, mimskog i fizičkog kazališta u novo, zajedničko i aktivno promišljanje i bavljenje kreativnim izvođačkim tijelom i njegovim mjestom i poslanjem u suvremenom teatru. Diplomski studiji Lutkarska animacija, Oblikovanje i tehnologije lutke i Lutkarska režija jedini su diplomski sveučilišni studiji u široj regiji koji osiguravaju razvoj lutkarstva. Lutkarska animacija obrazuje kvalitetne i profesionalne lutkarske animatore kojih nema dovoljno na području profesionalnoga lutkarstva u Hrvatskoj.

Oblikovanje i tehnologija lutke na diplomskoj razini obrazuje studente na području lutkarstva i lutkarske scenografije. Uz tradicionalne tehnike i tipove lutkarskoga kazališta razvija se i sposobnost korištenja lutke u okviru novih medija. To su: primjena lutke u okviru suvremenih kazališnih, televizijskih, filmskih i digitalnih medija, zatim lutka kao pomagalo u obrazovnom sustavu te terapeutsko sredstvo. Lutkarska režija objedinjuje umjetnička i tehnička znanja i vještine potrebne za oblikovanje kazališne predstave. Naglasak se stavlja na vizualan izričaj kroz koji umjetnik-redatelj izražava ideju.

Diplomski studij Scenografija jedinstven je u Hrvatskoj, a izlazne kompetencije, među ostalim, obuhvaćaju i scenografska rješenja, uz kazalište i film, i za izložbene postave, kulturna i multimedijalna događanja te primjenu visokih i preciznih standarda kvalitete kao i uporabu digitalnih alata. Diplomski studij Kostimografija, u umjetničkome području, tijekom studiranja nudi kvalitetne i interaktivne majstorske radionice kostimografije za film i televiziju, baletnu i plesnu kostimografiju te dramsku i opernu kostimografiju. Vrlo je vrijedan praktičan dio koji obuhvaća, uz rad na projektima i festivalima, sinergiju i suradnju s Akademijinim Kazališnim odsjekom, odnosno studijem Glume.

Diplomski studij Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama objedinjuje znanja i vještine potrebne za upravljanje tvrtkama, organizacijama i institucijama, kompetencije vezane uz (ne)konvencionalan marketing, organizaciju događanja (event management), analizu poslovanja i financiranje, komunikaciju s projektnim partnerima, razvoj i provedbu projekata te razvoj publike. I, konačno, posljednji je predstavljen diplomski sveučilišni studij, no ne manje atraktivan: Mediji i odnosi s javnošću. Taj studijski program razvija kompetencije i znanja potrebna za suvremene načine izvještavanja u medijima, razvijanjem vještina i kompetencija za upravljanje komunikacijskim procesima različitih organizacija.
Snježana Barić Šelmić
Posebna novìna na akademiji – Modul: Dizajn digitalnih interakcija

Posebna je novìna i Modul: Dizajn digitalnih interakcija koji se organizira u suradnji s Osijek Software Cityjem. Sastoji se od paketa izbornih kolegija koji će se nuditi u svim novoponuđenim diplomskim studijima. Uz inovativne teorijsko-praktične kolegije modul uključuje i tri semestra prakse u tvrtkama osječkoga IT sektora.
Mogućnosti kombiniranja – po želji studenata

Najvažnija vrijednost za studente, uz mogućnost odabira individualne kombinacije željenoga dvopredmetnoga studija, jest i mogućnost kombiniranja umjetničkoga i znanstvenoga područja pa se tako uz, primjerice, diplomski studij Glume (što je umjetničko područje) može kombinirati diplomski studij Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama (znanstveno područje) ili pak Mediji i odnosi s javnošću (znanstveno područje), odnosno umjetničko-umjetničko, znanstveno-znanstveno što uvelike proširuje tržišne horizonte te zapošljivost.
Možda ste propustili...

JEDANAEST STUDENATA UPISANO NA NOVI DIPLOMSKI STUDIJ NEVERBALNI TEATAR OSJEČKE AKADEMIJE

Novi studij kao zajednički ishodišni prostor istraživanja tjelesnih potencijala studenata

KINA DOMAĆIN I ORGANIZATOR SEMINARA ZA POLJOPRIVREDNE STRUČNJAKE IZ HRVATSKE

Izaslanstvo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u radnom posjetu Kini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MALI JUBILEJ SLUŽBENOGA MJESEČNOG GLASILA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Sveučilišni glasnik slavi objavu 50. broja

2

ODJEL ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Produciraju vrhunske znanstvenike i stručnjake u području prirodnih znanosti, polju biologije

3

REALIZIRAN PROJEKT SREDIŠNJEGA DRŽAVNOG UREDA ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE

Ukupno 33 polaznika Ljetne škole Domovina iz šest zemalja svijeta posjetili Osijek i Sveučilište