Učionica
PRVI DAN RAZVOJA KARIJERA STUDENATA NA ODJELU ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Studenti upoznavali moguće poslodavce i stvarali poslovne kontakte
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
U cilju povezivanja akademskoga i poslovnoga svijeta, a u okviru Tjedna karijera Sveučilišta u Osijeku, na Odjelu za biologiju Sveučilišta u Osijeku 14. svibnja 2019. prvi je put održan Dan razvoja karijera studenata.

U potrazi za vrijednim studentima i budućim biolozima na Odjelu su se predstavile renomirane hrvatske tvrtke iz Zagreba, Požege, Vukovara i Osijeka. Od predstavnika HALMED-a – Agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskoga šumarskog instituta, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), Medical Intertradea, tvrtke Yasenka d.o.o., Hrvatskih voda, WWF-a Adria, ZOO vrta Osijek te javnih ustanova Park prirode Papuk i Park prirode Kopački rit svi sudionici skupa imali su priliku iz prve ruke doznati što je potrebno za uspjeh na tržištu rada, a mogli su i upoznati potencijalne poslodavce i stvoriti poslovne kontakte. Kako bi studentima što bolje približili područje svojega rada, predstavnici Hrvatskoga šumarskog instituta održali su i zanimljivo predavanje naslovljeno „Čime se sve bavimo“, a predstavnici su IMI-ja predstavili projekte u tijeku.

Radionice „Pisanje životopisa i motivacijskog pisma“ te „Kako se uspješno predstaviti na razgovoru s poslodavcem“ održane su kao priprema studenta za uključivanje na tržište rada te uspješno predstavljanje budućim poslodavcima. Bivše studentice Odjela za biologiju Katarina Kajan, mag. biol., danas doktorandica na Institutu Ruđer Bošković, te Dora Flačer, mag. biol., koja je u Osijeku pokrenula vlastiti posao, pokazale su kako se s diplomom biologa može raditi i uspjeti i u Hrvatskoj. Jasmin Sadiković, mag. biol. oecol., čelnik danas jedne od najaktivnijih udruga za zaštitu prirode i okoliša u istočnoj Hrvatskoj Zeleni Osijek, iz perspektive uspješnoga poslodavca studente je uputio na mogućnosti zapošljavanja i važnost prijavljivanja i provedbe europskih projekata.

Dva okrugla stola – „Biologija kroz oči nastavnika – očekivanja, izazovi i mogućnosti“ i „Nakon diplome iz znanosti – dodir stvarnosti“ okupila su bivše studente Odjela, danas uspješne nastavnike i znanstvenike koji su svoja poslovna iskustva podijelili sa studentima.
Tomislav Levak
Više od stotinu studenata

Predstavljanje poslodavaca posjetilo je više od stotinu studenata, a osamdesetak ih je slušalo predavanja i sudjelovalo u okruglim stolovima. Uspješnoj realizaciji toga projekta uvelike su pridonijeli i studenti Odjela koji su aktivno sudjelovali u provedbi svih projektnih aktivnosti.
Možda ste propustili...