Osijek
WORK AND TRAVEL PROGRAM

Sve više osjeckih studenata odlazi raditi, ali i putovati po Americi
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Katarina i Iva su na posljednjoj godini fakulteta i sada nekoliko mjeseci žive na istocnoj obali

Dok se hrvatski poslodavci na Jadranu već mjesecima žale na kroničan nedostatak radne snage u tekućoj turističkoj sezoni, koja je zbog tih negativnih pokazatelja čak uvelike i ugrožena, poslodavci diljem Sjedinjenih Američkih Država zadovoljno trljaju ruke i nestrpljivo iščekuju dolazak brojnih inozemnih studenata - kojih je svake godine sve više. Dakako, za taj je trend najzaslužniji popularni "Work and travel" program, koji u samom nazivu upozorava na glavni cilj, da nakon nekoliko mjeseci dobro plaćenog rada u Americi, svi prijavljeni imaju priliku otisnuti se na višetjedno, bezbrižno putovanje, koje bi si u normalnim okolnostima vrlo teško mogli priuštiti. Upravo ovu primamljivu priliku, koja uz upoznavanje drugih kultura nudi mogućnost osamostaljivanja i sazrijevanja tijekom ili netom nakon studentskih dana, prepoznaje i sve više hrvatskih, a samim time i osječkih studenata, koji ove sezone ruše dosadašnje rekorde po broju prijavljenih.

Rekordna sezona
To nam potvrđuje i nekoliko putničkih agencija, koje hrvatske studente prvotno uključuju u Work and travel program, a potom služe kao posrednici u povezivanju s partnerima, odnosno ovlaštenim sponzorima koji im u SAD-u pronalaze adekvatan smještaj, ali i sam sezonski posao. Iz agencije Work&Travel Group tako ističu da je ova sezona doista rekordna, jer su naspram 2018. godine i 700 prijavljenih, sve agencije u Hrvatskoj ove godine ostvarile više od 1000 prijava studenata, od čega ih 150 dolazi iz Osijeka i Slavonije. S druge strane, u agenciji Viking travel ove su sezone imali više od 300 prijavljenih studenata, u zagrebačkom i osječkom uredu, dok je 50 studenata iz Osijeka odlučilo krenuti u Ameriku preko agencije Experience Work and Travel.

- Zainteresiranost u Osijeku nam je doista došla kao veliko iznenađenje, ali smo brzo shvatili kako zbog rastućeg trenda iseljavanja mnogim studentima ovaj program služi kao odlična izvidnica za mogući odlazak u inozemstvo. Tako im problem nisu ni visoki troškovi cjelokupnog programa, koji se ponekad penju i do 20-30 tisuća kuna s nekim polozima, jer studenti to uvijek uspješno vraćaju, s obzirom na to da je satnica znatno veća nego u sezoni na Jadranu, pa nakon tri mjeseca rada, na jednom ili dva posla, lagodno isplate sve troškove i potom uvijek bar dva tjedna putuju po istočnoj ili zapadnoj obali, po nacionalnim parkovima ili velegradima - kazuju u agenciji Work&Travel Group, naglašavajući kako se studenti s ovog programa vraćaju iznimno zadovoljni, iako u 5 do 10 posto slučajeva ipak postoje i neka negativna iskustva, pretežito s poslodavcima problematičnog karaktera, ali ih u takvom potencijalnom sukobu štite sponzori koji im vrlo brzo pronalaze novi posao. Radna mjesta koja hrvatski studenti popunjavaju u SAD-u odnose se pretežito na turizam i ugostiteljstvo, odnosno na restorane, hotele, specijalizirane trgovine i zabavne parkove, a najpopularnije destinacije su istočna obala i gradići u Massachusettsu i Rhode Islandu, Colorado u kojemu vlada odličan životni standard, Denver, te okolica velegrada poput Bostona, San Francisca, San Diega, New Jerseyja i New Yorka.

- Svaki hrvatski student prolazi određeni proces prilagodbe kada odlazi u Ameriku, pa ih mi pokušavamo pripremiti na kulturološki šok koji će ondje doživjeti, kao i na izazove s kojima će se susresti. Što se bolje pripreme, to će im biti lakše - zaključuju u agenciji Experience Work and Travel, ističući kako se rastuća zainteresiranost za ovaj program može dijagnosticirati ponajprije kroz mogućnost usavršavanja znanja engleskog jezika, ali i kroz upoznavanje sa studentima iz cijelog svijeta.

Sve to, ali i mnogo više, nagnalo je na prijavu i dvije studentice Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koje su, kako kažu, na posljednjoj godini diplomskog studija odlučile iskoristiti i posljednju priliku. One su Katarina Ivić i Iva Bilić, studentice koje su godinama planirale napraviti ovaj veliki korak, i sada će napokon nekoliko mjeseci živjeti na istočnoj obali, u široj okolici Bostona.

Pozitivna iskustva
- Tijekom cijelog studija sam razmišljala o prijavi na Work and travel program - raspitivala sam se o iskustvima drugih studenata, skupljala informacjie, išla na predavanja agencija i tek sam se ove godine odlučila prijaviti s dečkom. Naravno, spremna sam na dosta odricanja i prilagođavanja novoj sredini, a iako je pomalo stresno bilo pripremiti sve prije putovanja zbog akademskih obaveza, prema iskustvima kolega vjerujem da će se sve na kraju isplatiti - ističe Katarina, koja je tek prije nekoliko dana stigla u gradić Hyannis na poluotoku Cape Codu, gdje će raditi kao spremačica u odmorištu Cape Codder Resort and Spa, dok uz satnicu od 12 dolara, već planira tražiti drugi posao kako bi ostvarila san o putovanju prema zapadnoj obali, jer nakon Grand Canyona, Las Vegasa, Los Angelesa i San Francisca, želi posjetiti i Havaje.

- Prijavila sam se zato što sam htjela promjenu, a ovo iskustvo je nešto posve drukčije od svega što sam do sada prošla. Stoga me ne čudi ni povećan interes studenata jer je ovo prava prilika otići od kuće, osamostaliti se i, najslađe od svega, putovati mjesec dana - govori Iva, koja u Newportu na Rhode Islandu radi kao turistički vodič već desetak dana, za satnicu od 10,50 dolara, a poput Katarine, već je u potrazi za drugim poslom koji bi uključivao napojnice, s pomoću kojih će za manje od tri mjeseca bezbrižno putovati
Amerikom.

Marko Mandić
TREBA ISKORISTITI PRILIKU DOK SE JOŠ MOŽE
Nakon dolaska Donalda Trumpa, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, na vlast, sudbina J1 vize, preko koje inozemni studenti dolaze na Work and travel program, dovedena je u pitanje. Bilo je čak i govora o njezinu ukidanju, jer Trumpova administracija smatra kako postoji dovoljno američkih radnika i studenata za ljetnu turističku sezonu, ali je snažan lobi sponzorskih organizacija Work and travel programa u američkom Kongresu ipak u srpnju prošle godine uspio, bar trenutno, zaštititi sudbinu J1 vize.

- Može se reći kako poslodavci u SAD-u tijekom ljeta “žive” od inozemnih studenata, jer i ondje, poput nekih mjesta i otoka na Jadranu, brojni hoteli i restorani posluju samo od svibnja do listopada - otkrivaju u agenciji Work&Travel Group, ističući kako zbog nesigurne sudbine J1 vize, mnogi studenti žele iskoristiti priliku za rad i putovanje po SAD-u, dok još mogu.

Inače, na sezoni u Hrvatskoj za isti obujam posla, uz više stresa i nesigurnosti, ne može se ostvariti tolika zarada, naročito uz izdašne napojnice, koje se u američkim ugostiteljskim objektima podrazumijevaju.
Katarina Ivić

studentica

U Sjedinjenim Američkim Državama radiš tri mjeseca, ali znaš da se sav taj mukotrpan rad isplati, jer vratiš uloženi novce, a još ti ostane i za nezaboravno putovanje
Nakon nekoliko mjeseci dobro plaćenog rada u Americi, svi imaju priliku otisnuti se na višetjedno putovanje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike