Mozaik
GODINU DANA NAKON AKCIJE SPAŠAVANJA

Tajlandski dječaci iz špilje postali su svjetske zvijezde
Objavljeno 26. lipnja, 2019.

Nogometni tim sastavljen od uglavnom siromašnih tinejdžera ušao je prije godinu dana u turističku špilju na sjeveru Tajlanda u pratnji svojeg trenera.

Izišli su 18 dana poslije nakon složene operacije spašavanja koju je pratio cijeli svijet.Većina od dvanaestorice dječaka i danas živi u siromašnom gradu Mae Saiju u koji nekoć nije zalazio nitko, a danas vrvi turistima željnim selfieja. Oni i dalje igraju nogomet, trenira ih isti trener i žive u istim priprostim kućama sa svojim obiteljima.Nakon spašavanja potpisali su filmski ugovor s Netflixom, proputovali svijet, njihova priča je već dobila i knjiški oblik i nekoliko dokumentarnih filmova. No o svojoj dramatičnoj pustolovini ne smiju pričati zbog ekskluzivnih ugovora koji im zabranjuju kontakte s novinarima. Dječaci su krenuli na izlet u špilju 23. lipnja 2018., ali su za njima krenule i podzemne vode i poplavile podzemni kompleks. Strahovalo se da su svi mrtvi dok dva britanska ronioca nisu 2. srpnja svladala niz uskih poplavljenih putova i koridora te ih pronašla žive, zatočene u povišenoj odaji otprilike četiri kilometra od ulaza. Nakon dramatične utrke s vremenom zbog straha od novih poplava, svi dječaci spašeni su do 10. srpnja i postali su svjetske zvijezde.

Njihovi prijatelji iz školskih klupa danas kažu da ih to nije nimalo promijenilo. Danas igraju nogomet za novi klub Ekkapol, koji je u međuvremenu osnovao njihov trener Ek, kako ga svi zovu. Dok vodi treninge, Ek se smiješi novinarima u posjetu, ali, vezan ugovorom s Netflixom, ne smije im ništa reći. Oni koji ga poznaju kažu da je oduševljen time što je konačno ispunio san da vodi vlastitu nogometnu školu. Koliko su dječaci i trener dobili za ekskluzivne ugovore s Netflixom nije poznato, ali kruže glasine da se radi o 100.000 dolara svakome.

Hina
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike