Novosti
IVICA KIRIN O SUMNJI U PRONEVJERU

“Kada sam saznao za nestanak novca poduzeo sam sve što sam trebao”
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin na traženje vijećnika na sjednici Gradskog vijeća u utorak govorio je o događajima vezanima uz smrt pročelnika za financije Siniše Palme i nestanak više od 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Palm je zadnji put viđen živ u petak, 31. svibnja, rano poslijepodne. Njegovo tijelo pronađeno je u šumi nedaleko od Virovitice u ponedjeljak, 3. lipnja, oko 13 sati. Obdukcija nije napravljena.

Dana 6. lipnja Kirinov ured priopćenjem se obratio javnosti o navodnim nezakonitostima za koje se sumnjiči preminuli pročelnik. Kirin je tada istaknuo kako je odmah po saznanju za “nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice”, 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj. Na sjednici u utorak Kirin je rekao vijećnicima kako zbog zakonskih zapreka ne može govoriti o detaljima slučaja, no istaknuo je kako želi zaustaviti blaćenje grada.

“Ti događaji s pravom brinu vas vijećnike, nas zaposlene u upravi, a vjerujem najviše naše gradove. Prvo i osnovno, Virovitica nije grad slučaj, niti će ikada biti, ma koliko se pojedinci trudili da nas prikažu u takvom svjetlu”, rekao je virovitički gradonačelnik.

“Gradska uprava, neovisno o ovome događaju, uprava je koja treba biti i raditi uime građana. Ona uime vas građana provodi jednu razvojnu politiku, politiku HDZ-a i partnera kojima ste upravo vi dali povjerenje”, kazao je Kirin. Rekao je da na pitanja koja bi mogla ugroziti istragu ne može odgovoriti. “Gdje je nestao novac, to je pitanje svih pitanja. Mislio sam da je tako nešto nemoguće u današnje doba”, rekao je Kirin.

SDP-ovi vijećnici pitali su gradonačelnika Kirina je li u ovom slučaju sudjelovalo više osoba i koliko je novca pronevjereno.

“Na dan saznanja za kazneno djelo shvatio sam da tog čovjeka ne poznajem. Ja, kao gradonačelnik, subjektivno sam odgovoran. Ja sam nalogodavac. A što se tiče objektivne krivnje nema je, jer nisam naložio ništa protuzakonito. Štoviše, uspostavio sam cijeli niz mjera da se spriječi bilo kakva korupcija”, rekao je Kirin. “Jedino što ne mogu vratiti nazad i na što ne mogu utjecati, jest smrt mladoga čovjeka”, rekao je Kirin. “Od dana kad sam dobio poziv iz poslovne banke da se događaju čudne transakcije, poduzeo sam sve što sam trebao”, dodao je Kirin.

Nakon sjednice Gradskog vijeća Kirin je novinarima kronološki opisao slijed događaj vezan uz saznanja o nestanku novca.

“U četvrtak poslijepodne poslije iza pet sati dobivam poziv iz banke da je došlo do čudnih transfera na jednu sportsku udrugu. Ja idem provjeriti je li to istina. Zakazujem sastanak. Tamo odlazim u osam sati ujutro. U međuvremenu, Palm je došao na radno mjesto. U 9.45 napušta radno mjesto kad je shvatio da su mu blokirani računi”, rekao je Kirin, dodavši da je nakon banke otišao u policiju. “Tamo sam bio negdje do 11.45. Onda sam se vratio u grad. Rekao sam da mu se napiše rješenje o suspenziji”, kaže Kirin dodavši da je Palm otišao ranije. Demantirao je da se taj petak svađao s Palmom. “Od tog dana više ga nitko nije vidio. Negdje oko dva sata traži ga dostavljač da mu uruči rješenje o suspenziji. Više nitko nije znao gdje je”, rekao je Kirin.

”Ja sam još u šoku i tuzi. To je mlad čovjek, nije trebao dići ruku na sebe”, rekao je Kirin novinarima. “S obzirom na to da su izvidi u tijeku, sačekajmo da istraga završi”, zaključio je. D.Pav.
TRAŽENJE OSTAVKE
Klub vijećnika SDP-a na sjednici je zatražio gradonačelnikovu ostavku, a isto je ranije zatražio i Most. “Sačekajte da se istraga završi. Vi nemate pravo tražiti ostavku od mene, jer niste za mene glasali. Ovo shvaćam kao politički stav i to prihvaćam. Virovitica nije grad slučaj”, odgovorio je Kirin na ove zahtjeve odbijajući dati ostavku. Gradski vijećnik Siniša Prpić kazao je kako je Kirina upozoravao da ne daje toliku moć i odgovornost tako mladom čovjeku.