Regija
ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZE VODE

Iznenadno uginuće ribe na izletištu Županjski virovi
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Voda je, kažu ribiči, tamna i jako smrdi, ugrožena je i divljač
ŽUPANJA - Na poznatom izletištu Županjski virovi, izvijestili su neugodno iznenađeni i zatečeni ribiči, došlo je do velikog uginuća ribe. Je li u pitanju ljudski faktor ili je do pomora došlo zbog visoke temperature vode, odnosno prekida procesa fotosinteze algi i biljaka, što dovodi do nedostatka kisika i tzv. zijeva ribe, pokazat će analiza vode jučer uzetih uzoraka. Ribiči sumnjaju da je u pitanju ljudski faktor jer očevidci tvrde da su neki poljoprivrednici ondje vodom ispirali cisterne nakon zaštitnog prskanja.Ogorčeni su i zgroženi zatečenim prizorima, jer šteta je velika.

- Kao ribolovac svjestan sam da smo ovu prekrasnu vodu izgubili na tko zna koliko godina, a kao lovac pitam se gdje će divljač piti vodu i kako će se ovaj nemili događaj odraziti na nju? Što će biti s okolnim vodama, s kojima su Županjski virovi povezani mrežom kanala? Jadan je narod koji sve ono što je lijepo i vrijedno mora uništiti... - samo su neki od komentara na društvenim mrežama. Na Županjskim virovima voda je promijenila boju, tamna je i smrdi, nekima po sumporu.

- Ovo je katastrofa i za lovce, ribolovce i za izletnike i problem je velik. Riba se raspada, puca i još više kontaminira vodu. Hoće li tko odgovarati za ovaj ekocid i ovo što je napravljeno od županjskog raja i naše vode – pitaju se razočarani i ljutiti građani. Traže odgovore zbog čega je došlo do pomora ribe te da institucije odrade svoj posao i utvrde tko je za to odgovoran.

Ogorčen je i predsjednik Športsko-ribolovnog društva Sava Županja, Ante Klanac. Kaže da su o svemu odmah izvijestili županijski ribolovni savez. Sada se čekaju rezultati analize uzoraka vode.

- Situacija je na Virovima doista katastrofična, velike količine ribe su stradale, a osnovno je pitanje što će biti s vodom i o kolikom stupnju zagađenosti je riječ. Teško je sada reći kako taj problem uopće dugoročno riješiti, no, u svakom slučaju, više ćemo znati kada stignu rezultati analize – kaže Klanac. Dodaje kako ne pamti da se ovakvo što ondje ikada dogodilo. Napominje da su Županjski virovi već godinama omiljeno okupljalište ribiča, godišnje su ih dva puta poribljavali, ubacivali šarane… vodili računa o vodi. Blizu su grada, a opet dovoljno daleko za odmak od gradske vreve i uživanje u sportskim aktivnostima.

- I ljuti smo i očajni. Imali smo plan napraviti dodatne sadržaje za ribiče, a onda se preko noći sve uništi, ne samo ono što si radio i stvarao posljednjih deset godina nego i sve ono za budućih deset godina - zaključuje Klanac.

Zabrinut je i predsjednik Lovačke udruge Gaj, Karlo Filipović, jer postoji mogućnost i otrovanja divljači.

- Čekamo rezultate laboratorijske analize uzoraka vode i ako se utvrdi štetnost, svakako da će se to odraziti i na fond divljači koja ondje obitava i napaja se iz Virova. Posljedice će biti velike, ali još uvijek se nadamo da je uzrok nešto što se tiče same vode i posljedica visokih temperatura – kazao je.

Marija Lešić Omerović
Poljoprivredna prskalica onečistila vodu?
Predsjednik Ribolovnog saveza VSŽ-a Ivan Japundžić ističe da su obavijest o pomoru ribe dobili u petak navečer. Odmah su izvijestili Centar 112, obaviještena je policija i vodopravni inspektor. “Ribočuvarska služba je u subotu ujutro izišla na teren i utvrdila da je dio ribe uginuo, riba je već bila u fazi raspadanja. U nedjelju sam i osobno otišao i ondje zatekao desetak primjeraka uginule krupnije ribe. Sitnija je već potonula. Situaciju i dalje pomno pratimo, novog pomora ribe za sada nema. Uzeti su uzorci vode, premda vjerujemo da nije problem u vodi kao vodi, jer bi u tom slučaju količina uginule ribe bila puno veća. Javili su nam da je u blizini prskana repa, pa postoji mogućnost da se ondje zagadila voda”, kazao je. Napominje da je riječ o stajaćici i da se malo toga može učiniti. Glasnogovornica PU vukovarsko-srijemske Marijana Maja Barbarić potvrdila nam je da su službenici bili na terenu, razgovarali s ribičima i sada čekaju rezultate analize vode. Tada će se vidjeti ima li policija elemenata za daljnje postupanje.
Najčitanije iz rubrike