Regija
NAPUNIO BAZEN I OSTAO ZATEČEN:

Voda u Gunji je zelena i neugodnog mirisa
Objavljeno 15. lipnja, 2019.
Gunja je na Regionalnom vodovodu i Gutić tvrdi da je voda kvalitetna, zdravstveno ispravna i redovno se kontrolira
GUNJA

U redakciju Glasa Slavonije javio se Damir Tadić iz Gunje i požalio se da je voda iz javnog vodoopskrbnog sustava u tom selu, blago rečeno – katastrofalna.


U pitanje dovodi kvalitetu i ispravnost vode, a žali se i na slab pritisak, što korisnicima stvara velike probleme. Neugodno se, kaže, iznenadio kada je u dvorištu obiteljske kuće u četvrtak napunio bazen, a umjesto bistre, u njemu je plivala zelena mutna voda, neugodna mirisa. Revoltiran viđenim odmah se uputio općinskom načelniku, a kazao nam je da će o svemu izvijestiti i nadležna ministarstva i druge institucije i apelirati da se problem vodoopskrbe u Gunji konačno riješi jer takvo je stanje, poručuje, nedopustivo.


Načelnik Gunje Anto Gutić potvrdio nam je da je nakon pritužbe tog mještanina odmah kontaktirao Komunalno društvo i Vinkovački vodovod i kanalizaciju, u čijoj je nadležnosti Regionalni vodovod istočne Slavonije.


- Došlo je do prekida u opskrbi vodom i kada je ponovo uspostavljena zbog različitih tlakova povučen je talog koji inače postoji u svim mrežama i voda je promijenila boju. Direktor Komunalnog osobno je otišao vidjeti vodu u bazenu. Na teren je odmah poslao ljude koji su isprali mrežu, a roku od dva sata problem je riješen – ispričao nam je Gutić. Dodaje da je riječ o incidentu, a ne o sustavnom problemu. Napominje da sva sela mogu imati i imaju takvih problema, a Gunja je i na kraju lanca opskrbe.


Nakon poplava prema hitnom je postupku priključena na Regionalni vodovod istočne Slavonije koji Gunjancima, kako ističe, osigurava kvalitetnu i zdravstveno ispravnu pitku vodu s vodocrpilišta u Sikirevcima, što potvrđuju i redovne analize Zavoda za javno zdravstvo. Tu vodu, napominje Gutić, i sam osobno svakodnevno pije, i nikada nije imao baš nikakvih problema.


- Nema govora o tome da mi puštamo vodu iz našeg vodocrpilišta koje je nedavno obnovljeno. Pojavile su se i takve informacije, ali to je apsolutno nemoguće. Tamo je sve plombirano i ne može se niti pomisliti o stavljanju u funkciju dok se ne dobije vodopravna dozvola koju smo zatražili od Hrvatskih voda. Čak i kada bi se htjelo, fizički je nemoguće to napraviti. Nema nikakve šanse da bi voda s našeg zdenca mogla biti puštena u mrežu - kategorično odbacuje Gutić. Dao je naputak direktoru Komunalnog društva da se redovno prati situacija i ako dođe do pada pritiska zbog povećane potrošnje vode da se odmah reagira i ispere mrežu.


Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) upućuju molbu korisnicima javne vodoopskrbe na svome distributivnom području da u razdoblju iznimno visokih temperatura vodu troše racionalno i namjenski.
- Iako na našem distributivnom području nema problema s osiguravanjem dovoljnih količina vode, trošenjem vode za zalijevanje vrtova i uređenih površina, pranje vozila i punjenje bazena može se ugroziti kontinuitet vodoopskrbe drugih korisnika - upozoravaju.


Marija Lešić Omerović
VVK: Vodu racionalno koristiti
Do zamućenja vode došlo je i u Ivankovu. Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije izvješćuju kako je zbog povećane potrošnje vode zbog visokih temperatura i u sljedećim danima moguće zamućenje vode i u ostalim naseljima, dodajući kako se taj problem rješava ispiranjem vodovodne mreže. "Pozivamo sve korisnike da racionalno koriste vodu i da sve probleme jave na besplatni telefonski broj 0800 22 54. Djelatnici VVK-a prate situaciju i prema dojavi će u najkraćem mogućem roku izići na intervencije", poručuju i zahvaljuju građanima na razumijevanju.
Anto Gutić, načelnik općine Gunja

Nakon prekida u isporuci vode i ponovnog uspostavljanja došlo je do različitih tlakova i povučen je talog iz mreže. Odmah smo reagirali, isprali vodovodnu mrežu i u roku dva sata problem je riješen.
Najčitanije iz rubrike