Regija
NA NATJEČAJU “PODUZETNICI BUDUĆNOSTI”

Među najboljima i Slavonci
Objavljeno 12. lipnja, 2019.
Požeški srednjoškolci dosjetili su se vinskog sladoleda, a slatinski dijagnostičkog pisoara
SLATINA - Hrvatska udruga poslodavaca održala je u zagrebačkom hotelu Westin svoj tradicionalni godišnji skup pod nazivom "Dan poduzetnika".Središnja tema ovogodišnjega skupa bila je "kreativnost i inovacije kao pretpostavka snažnijeg rasta i jačanja konkurentnosti tvrtki i gospodarstva u cjelini". Na tom su skupu podijeljene nagrade najbolje ocijenjenim radovima srednjoškolaca koji su bili prijavljeni na natječaju "Poduzetnici budućnosti". Riječ je o natječaju koji bi trebao probuditi veći interes mladih za bavljenje poduzetništvom i koji je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz partnerstvo Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Nagrađeno je 25 poduzetničkih ideja timova srednjih škola s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna. Prvih pet najboljih projekata dobilo je nagradu u iznosu od po 25.000 kuna svaki, sljedećih pet projekata nagrađeno je sa po 10.000 kuna svaki, a ostalih 15 projekata dobilo je po 5000 kuna. Ove godine ukupno je bilo prijavljeno 146 projekata. Među pet najuspješnijih projekata dva su iz Slavonije, a riječ je o projektu "Vynis" učenika Obrtničke škole Požega i projektu "Dijagnostički pisoar za otkrivanje raka prostate" koji su izradili učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Požeški projekt "Vinys" nastoji obogatiti turističku ponudu požeške regije korištenjem raspoloživih prirodnih resursa za razvijanje novoga proizvoda – vinskog sladoleda. Poznato je da brojne požeške manifestacije prati gastronomska ponuda koja prezentira plodove rada slavonskih ratara i stočara, kao i bogatstvo Slavonije, od kulena, čvaraka i kolača, do fiš-paprikaša i kraljice stola – graševine. Vinu je posvećena i manifestacija "Aurea fest", festival vina i pjesme koji se održava početkom rujna. Razmatranjem još jednog načina kako stvoriti novu primjenu vina u gastronomiji, požeški srednjoškolci dosjetili su se stvaranja novog proizvoda na bazi vina – vinskog sladoleda.

Projekt učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina zdravstvene je naravi, a ideja za izradu dijagnostičkog pisoara upravo je otkrivanje povišenih vrijednosti PSA ("prostata specifični antigen") u krvi kod muškaraca. Instaliranjem elektronskog ili kemijskog senzora unutar pisoara mogla bi se za vrijeme mokrenja dobiti očitana vrijednost PSA u krvi, a na LCD zaslonu instaliranom na zidu u visini očiju bila bi prikazana vrijednost PSA kao informacija korisniku. Unutar pisoara mogu se instalirati i drugi senzori, primjerice senzori za mjerenje temperature mokraće, pH-vrijednosti, količine krvi u mokraći i slično, koji mogu upozoravati i na neke druge bolesti ili anomalije. Ključne uloge dijagnostičkog pisoara su dijagnostika i informiranje korisnika te održavanje higijene pisoara i javnog toaleta, što se postiže usredotočenošću na mokrenje i usmjeravanje mlaza mokraće u smjeru senzora.

Donaciju Hrvatske udruge poslodavaca za slatinsku projektnu ideju primio je ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac, a nazočili su prof. Vedran Runje i učenici 2. razreda CNC operatera koji su sudjelovali na ovom projektu Franjo Đorđević, Danijel Kukić, Karlo Babić, Josip Lukić, Alen Alilović i Matej Toplak.

Petar Žarković
Runje: Sve je krenulo od muhe
“U muškom toaletu u zračnoj luci u Muenchenu na pisoarima se nalaze naljepnice muhe kako bi muškarci urinirali po tim muhama i tako održavali higijenu u toaletu. Kad su to čuli, slatinski srednjoškolci potražili su zanimljivosti o sličnim slučajevima na internetu, pa su počeli istraživati kako bi se u pisoarima mogla izmjeriti temperaturu mokraće, a zatim i druge vrijednosti koje bi mogle upozoravati na neke bolesti. Tako su došli i na PSA i dijagnozu raka prostate”, rekao je Runje.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike