Ekonomija
REKORDNI POSLOVNI REZULTAT UNILINEA

Nema opstanka bez rasta, a rasta bez razvoja, u današnjem turizmu treba vući i pravovremene poteze
Objavljeno 11. lipnja, 2019.
"Ostvarili smo u svojoj dosadašnjoj kompanijskoj povijesti najuspješniji poslovni rezultat. Naši su ukupni prihodi u 2018. od 416 milijuna kuna u usporedbi sa 2017. porasli za 11 %, dobit prije oporezivanja za 16 %, a broj zaposlenika za 10 %. Time je postavljena izuzetno visoka ljestvica i za 2019. koju valja uspješno preskočiti, usprkos nizu turbulencija na vanjskim tržištima.
No, ovaj maraton nećemo moći dalje trčati ako se ne reguliraju uvjeti poslovanja. Apeliramo na Vladu RH, odnosno nadležna ministarstva, prije svega financija i turizma, da konačno riješe nekoliko ključnih pitanja za turizam i u našem području poslovanja za više od 1000 turističkih agencija u Hrvatskoj – od snižavanja PDV-a na konkurentnu razinu do reguliranja posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija u skladu s europskom praksom‘‘, izjavio je Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, nakon objave poslovnih rezultata u 2018, naglasivši, ‘‘Spomenuta reguliranja omogućavaju izjednačeniju startnu poziciju u odnosu na konkurentne mediteranske turističke zemlje, u kojima su ovakva opterećenja dvostruko niža, ili ih u slučaju posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija ni nema, kao i ulaganja u više plaće za zaposlenike, što dovodi do razine konkurentnosti te stalno tehnološko podizanje kvalitete poslovanja.‘‘
U Unilineu ističu da je poslovni rezultat u 2018. odraz pravovremenog prepoznavanja i prilagođavanja promjenama te diverzifikacije turističkih proizvoda i tržišta izvan Europe, posebice u Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi odnosno zemljama španjolskog i portugalskog govornog područja, a planiraju se i ulaganja u indijsko tržište. ‘‘Nema opstanka bez rasta, a rasta bez razvoja. U vremenu u kojem je razdoblje hiperpotražnje u turizmu u Hrvatskoj definitivno iza nas, nastavljamo pratiti promjene, promišljati i vući pravovremene poteze,‘‘ zaključio je Žgomba.V.T.
Najčitanije iz rubrike