Osijek
FILOZOFSKI LOV NA BLAGO

Uz zajedničko je mozganje lakše riješiti zagonetku
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
U Filozofskom je lovu sudjelovalo 30 učenika iz Srednje škole Dalj i Medicinske škole Osijek

U sklopu projekta AKTIVO u ponedjeljak je provedena jedna od završnih aktivnosti projekta Filozofski lov na blago. Riječ je o aktivnosti u kojoj kao u pravom lovu na blago, istražujući osječke ulice i lokacije, suradnjom i timskim radom, mladi otkrivaju tragove, rješavaju zagonetke i "izbjegavaju zamke".

Jedan od organizatora je i Udruga Breza, a njezina članica Senata Majić napominje kako već drugu godinu organiziraju takav lov s ciljem razbijanja predrasuda i promocije suradnje te prijateljskog odnosa među mladima. "Oni će šetnjom kroz grad otkrivati zagonetke vezane uz filozofiju, s pomoću križaljki, karti, tajnih mapa, ali i fizičkim vježbama, da bi konačno došli do svog cilja. Okupili smo i dvije škole, Srednju školu Dalj i Medicinsku školu Osijek, koje su u timskom radu otkrivale skriveno blago, a sudjelovalo je ukupno 30 učenika. Udruga Breza je u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek te profesorima iz srednjih škola dogovorila teme i točke, a svaki će predstavnik pojedinačne organizacije voditi svoju grupu učenika. Neke od lokacija su Rondel, zatim Perivoj kralja Tomislava, prostor kod teniskih terena, sfinge u Sakuntalinu parku, a konačna destinacija je Gradska i sveučilišna knjižnica, gdje će sudionici u knjigama otkriti neke tajne kodove i s pomoću njih doći do finalne točke u American Corneru GISKO-a. Ondje smo im priredili malu zakusku i prigodne nagrade", rekla je Majić.

Jedan od sudionika je i Juraj Lovrinčević, učenik drugog razreda Zdravstvene gimnazije u Medicinskoj školi Osijek, koji kaže kako mu je ovo prvo sudjelovanje u tim aktivnostima. "Sve to zvuči vrlo zabavno i odličan je uvod u četvrti razred, kada ćemo imati sate filozofije, a u lovu na blago sigurno nas očekuje puno dvosmislenih pitanja i zagonetki", kaže Lovrinčević.
Ema Nenadić
Sretan spoj filozofije i medicine
Učenica drugog razreda Zdravstvene gimnazije u Medicinskoj školi Osijek je i 17-godišnja Karla Borovečki, koja nam priznaje kako, unatoč medicinskom opredjeljenju, ipak naginje društvenim predmetima. “Najviše me zanimaju socijologija i psihologija, prije svega ljudska psiha i međuljudski odnosi, ali i filozofija, koja je ključni faktor u komunikaciji s ljudima, pa zato rado i sudjelujem u ovim aktivnostima. Međutim, uz to sviram klavir, volim i anatomiju i fiziologiju, jer me zanima građa ljudskog tijela, a jednog dana vidim se na Medicinskom fakultetu ili Fakultetu političkih znanosti”, dodala je Borovečki.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike