Regija
U PIŠKOREVCIMA KREĆU PROJEKTI ZA VRTIĆARCE I OSNOVCE

Gradi se prvi dječji vrtić u prigradskim naseljima Đakova
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
PIŠKOREVCI - Ispred ruševnog objekta nekadašnjih učiteljskih stanova u Piškorevcima jučer je označen početak gradnje dječjeg vrtića, prvog u prigradskim naseljima Đakova. Piškorevci, kao najveće mjesto u prigradskom prstenu, imaju dobre demografske trendove pa, kako je na pressici sazvanoj za tu priliku najavio zamjenik gradonačelnika Antun Galić, vrtić će imati dvije odgojne skupine i osam zaposlenih. Uz vrtić, najavljeni su i drugi projekti za ovo mjesto u koje, dodao je Galić, dolaze velika EU sredstva, pri čemu Galić misli i na aglomeraciju Đakovo, vrijednu 260 milijuna kuna. Za projekt vrtića Grad se prijavio na mjere Ruralnog razvoja, iz kojih je osigurano više od 3,7 milijuna kuna. Ugovoreni radovi su 4,8 milijuna kuna, a izvođač je Hidromont Slavonski Brod.- Djece ovdje ima, a dosad su u vrtić išla u Đakovo, gdje su duge liste čekanja, te u Vrpolje - dodao je Galić.

Nadzorni inženjer na izvođenju radova gradnje vrtića i projektant Krunoslav Bajs pohvalio je odluku Grada da se priđe ovom projektu.

O projektu gradnje dječjeg vrtića govorio je i voditelj gradilišta u ime Hidromonta, Igor Ivančić, rekavši da radovi kreću nakon rušenja sadašnjeg objekta, što je ujedno pripremna faza.

- Rohbau faza treba završiti do 1. rujna pa kreću unutarnji radovi. Realno će gradnja završiti za devet mjeseci - rekao je Ivančić. Vrtić će se nalaziti tik uz suvremeni prostor Osnovne škole Matije Gupca i njezinu dvoranu. O projektima koji slijede toj školi na pressici je govorio njezin ravnatelj Damir Iletić, najavivši skorašnju energetsku obnovu zgrade.

- Investicija je procijenjena na približno 1,6 milijuna kuna, a sufinanciraju je Osječko-baranjska županija i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Izmjenom stolarije, postavljanjem ovojnice, novim krovištem i LED rasvjetom dobit ćemo veliku uštedu. To je, u biti, druga faza obnove. U prvoj fazi, 2015. godine, a bili su projekti obnovljivih izvora energije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje je sa 60 posto sredstava sudjelovala Osječko-baranjska županija, a Fond s 40 posto, prešli smo s lož-ulja na grijanje peletima i odmah postigli uštedu od 25 posto, a nakon ovoga očekujemo uštedu i 50 - 60 posto - rekao je Iletić, čija škola, zajedno s Područnom školom u Novim Perkovcima, broji 160 učenika. Sve dosad odrađeno i najavljeno, dodao je, osigurava odlične uvjete za rad s djecom, a odličnom je ocijenio i suradnju s Gradom, istaknuvši projekt izgradnje školskog igrališta.

- U fazi smo prikupljanja dokumentacije, a Grad će taj projekt prijaviti - dodao je Iletić.

Rok za energetsku obnovu je 24 mjeseca, no najave su da će biti završena za 6 - 10 mjeseci. Najavio je i projekt produženog boravka "igraj se i uči", za koji će Ministarstvo za demografiju u lipnju objaviti natječaj. Piškorevačka škola anketirala je roditelje i više od 30 njih zainteresirano je za produženi boravak, što znači i nova zapošljavanja. Zajedno s vrtićem kao prvim susjedom, bit će to jedna zaokružena cjelina.

Suzana Župan
Iznimno kvalitetni uvjeti boravka za djecu
- Piškorevci će dobiti zgradu koja je približno nulte energije, s vrhunskim fasadnim izolacijskim sustavom na mineralnoj vuni, što omogućuje najugodniji mogući boravak u njoj. Djeca će dobiti iznimno kvalitetne uvjete boravka. Zgradu prati i vrhunska zaštita od požara... Radovi kreću 10. lipnja. Ugovoreni rok je 18, no plan je završetak za 9 mjeseci - kaže K. Bajs.
Najčitanije iz rubrike