Ekonomija
MEĐUNARODNI SKUP AGROGLASA

Razmjena znanja u poljoprivredi i nove smjernice
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Agroglasov skup održat će se od 27. do 29. svibnja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti

Najnovija će dostignuća i spoznaje u raznim područjima poljoprivredne proizvodnje, sa zajedničkim nazivnikom očuvanja dragocjenih prirodnih resursa, već 12. put u nizu razmijeniti velik broj domaćih i stranih znanstvenika, stručnjaka i studenata te poljoprivrednih proizvođača na ovogodišnjem Agroglasovu međunarodnom znanstveno-stručnom skupu ‘‘Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša‘‘.

Skup će se održati od 27. (ponedjeljak) do 29. svibnja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a u organizaciji, osim fakulteta domaćina, sudjeluju i međunarodna organizacija za obradu tla ISTRO i njezina hrvatska podružnica HDPOT, Agronomski fakultet Zagreb, Poljoprivredni institut Osijek, Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede i drugi.

Tu tradicionalnu manifestaciju, u godini kada Agroglas, dvotjednik Glasa Slavonije za poljoprivredu, slavi 18. rođendan, otvorit će šest plenarnih izlaganja koja obuhvaćaju sve važnije segmente poljoprivredne proizvodnje. Mađarska znanstvenica Marta Birkaš predočit će izazove 21. stoljeća s aspekta upravljanja vodom u tlu, litavski znanstvenik Paulo Pereira govoriti o tome kako zaustaviti degradaciju tla konzervacijskom poljoprivrednom praksom, a njihov će slovenski kolega Andrej Ciglar promišljati o panonskom bazenu kao žarištu nove klime. Osječka znanstvenica Vesna Gantner u svome će se izlaganju baviti povećanjem konkurentnosti stočarskog sektora znanjem i inovacijama, Nataša Uranjek zakonskim regulativama u području zaštite okoliša od ideje do realizacije gradnje stočarske farme, a Smiljana Goreta Ban efektima malčiranja u povrtlarskim kulturama na njihov rast, prinos i zaštitu od bolesti i štetnika.

Teme više od 60 radova, koliko će ih biti prezentirano, vrlo su raznolike i ponudit će za svakoga ponešto, od vinove loze i kukuruza na jednoj strani interesnog područja Agroglasa, do kobila i pčela na drugoj. Bit će održan i okrugli stol pod pokroviteljstvom Akademije poljoprivrednih znanosti, za koji će sjesti akademici, znanstvenici, stručnjaci, gospodarstvenici i predstavnici institucija. Tema rasprave bit će ‘‘Izazovi biljne proizvodnje u okviru klimatskih promjena‘‘, uz otvorenost izlaganjima o utjecaju ekstremnih vremenskih uvjeta na poljoprivredu i požare raslinja, o gradskoj poljoprivredi i klimatskim promjenama te prilagodbi biljne proizvodnje klimatskim promjenama.

Rezultati recentnih istraživanja toga skupa prezentirat će se u šest sekcija - biljna proizvodnja, animalna proizvodnja, agroekologija, agroekonomika, poljoprivredna mehanizacija te poster-sekcija. Za završni dan predviđena je i terenska edukacija sudionika, a ovaj je puta riječ o posjetu obiteljskim imanjima Đakovštine, među kojima i onome najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika.

Igor Bošnjak
12.

put u organizaciji Agroglasa bit će održana ta, već tradicionalna, manifestacija
PRVI PUT NAGRADA “ROBERTA SORIĆ”
Od ove godine uvodi se i nagrada ‘’Roberta Sorić’’, nazvana imenom tragično preminule glavne urednice Agroglasa, inicijatorice i pokretačke snage toga skupa, namijenjena najboljim radovima mladih znanstvenika. Bit će uručene dvije takve nagrade. Prvi je znanstveno-stručni skup ‘’Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša’’ održan 5. lipnja 2008. u Vukovaru. U tih 12 godina prezentirano je više od 500 znanstvenih i stručnih radova, uz sudjelovanje stručnjaka iz brojnih zemalja okruženja, Europe i svijeta, razmjenu saznanja i iskustava, te postavljanje smjernica novih istraživanja.
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike