Regija
GRADONAČELNIK MARIN MANDARIĆ NA PRESSICI PORUČIO:

Ne namjeravamo ugasiti Radio Đakovo
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
ĐAKOVO - Grad nikada nije imao namjeru ugasiti, zatvarati Radio Đakovo (RĐ), niti gušiti medijske slobode, poručio je jučer na pressici gradonačelnik Marin Mandarić, prvi put javno govoreći o sporu između Grada i RĐ-a, a u čijem je središtu prvostupanjska presuda s kraja 2018. prema kojoj društvo RĐ Gradu mora platiti 250.401 kuna na ime neplaćenog najma za poslovni prostor u Jelačićevoj 6, u kojem je bio do 2011., a kada se seli u svoj privatni prostor. RĐ je na nju uložio žalbu. "Činjenica je da postoji sudski spor Grad – RĐ, no to nije ništa novo jer se u 15 godina vodilo nekoliko sporova na relaciji Grad – tvrtka RĐ, i prije nego što sam postao gradonačelnik", dodao je Mandarić i podsjetio na vrijeme kada je Grad postao manjinski suvlasnik 37 posto RĐ-a.


– Tada zaposlenica, a od tada direktorica Mirjana Adrić otkupom od drugih zaposlenika i općina postaje većinska suvlasnica 56, 57 posto RĐ-a. Poznato je da je RĐ desetljećima poslovao u gradskom poslovnom prostoru; problem leži u ugovoru o njegovom korištenju koji je 2008. u ime Grada sklopio tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković s direktoricom RĐ-a, gdje se jasno navodi da je mjesečni najam 2.609,55 kuna, no Grad na to ime 10 godina nije uprihodovao ni kune. Sve do travnja 2018. nije mogao stupiti u korištenje svoje nekretnine; tek 10. travnja 2018., imamo zapisnik o primopredaji tog poslovnog prostora, RĐ ustupljuje Gradu njegov poslovni prostor i od tada nadalje više ne postoji obveza plaćanja najma", kaže Mandarić. Kada je došao za gradonačelnika, dodaje, zatekao je u Gradu "veliki nered i nerad u naplati gradskih prihoida". "Kada su službe počele raditi svoj posao, utvrđeno je da tvrtka RĐ ima 250.000 kuna duga za neplaćeni zakup poslovnog prostora. Nije bilo druge nego da se inzistira na RĐ-u i svim drugim neplatišama da podmire obveze prema Gradu. Zakonska obveza mene, gradonačelnika, jest brinuti o gradskoj imovini, naplati. Odgovornost za poslovanje i financijsko stanje RĐ-a isključivo je na Upravi društva. Nekorektno je od strane jednog suvlasnika prebacivati odgovornost na drugog suvlasnika", poručio je Mandarić.
S. Župan
"Radnici Radija mogu biti mirni"
- Ponavljam, namjera Grada nije zatvoriti RĐ, već naše međusobne odnose uskladiti sa zakonom. Radnici RĐ-a mogu biti mirni što se tiče nas kao manjinskog suvlasnika, kao partnera. Želio bih otkloniti manipulacije kojima su naši sugrađani izloženi kroz eter RĐ-a, a gdje se prikazuje mene, gradonačelnika, i ovu gradsku upravu kao ubojice slobode medija, što ne stoji. Sada se moj prethodnik Vinković našao pozvanim prozivati me, a on je prouzročio situaciju o 25 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja prema Gradu - rekao je na pressici Marin Mandarić.
Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike