Osijek
OSIJEK DOMAĆIN ZBOROVANJA SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE

Gamoš: I izviđaštvo je škola za život
Objavljeno 19. svibnja, 2019.

Osijek je u subotu, 18. svibnja, bio domaćin 13. Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske, nacionalne aktivnosti organizirane u povodu Dana izviđača Hrvatske (19. svibnja), čiji je izvršni organizator ove godine bio Izviđački klub "Javor" Osijek. Riječ je o manifestaciji na kojoj sudjeluju izviđači iz 60-ak izviđačkih udruga iz svih krajeva Hrvatske te izviđači iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Izviđačkog kluba Javor, Jadranka Kokolari, ističe kako im je cijela godina u znaku obilježavanja sto godina izviđaštva u gradu Osijeku, zbog čega su posebno ponosni na domaćinstvo ovog velikog okupljanja izviđača ne samo iz Hrvatske nego i šire. "U Osijek je pristiglo oko 1200 sudionika, za koje smo pripremili više od 55 aktivnosti pod zajedničkim nazivom Izviđači - škola za život radi razvijanja sposobnosti, vještina i kreativnosti kod svakog pojedinca. Najviše smo ponosni što je ovih sto godina našeg pokreta palo baš u naše vrijeme", zaključila je Kokolari.

Načelnica 13. Zborovanja Saveza izviđača Hrvatske i članica IK-a Javor Monika Feher (19) koordinirala je svim aktivnostima zamišljenog programa, a istaknula je da izviđaštvo nudi toliko toga, posebice u razvijanju socijalnih vještina. "Jako puno izviđača postanu uspješni ljudi jer od početka uče osluškivati svoju okolinu, što se i meni najviše sviđa. Uključeni smo u mnoge gradske aktivnosti, čime postajemo korisni članovi društvene zajednice", dodala je Monika.

Uime Grada Osijeka čestitku na stoljeću izviđaštva uputila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, koja je napomenula kako je ovo izvrsna prilika da u ovoj godini Grad i osječki izviđači potpišu Povelju kojom će Osijek biti proglašen gradom prijateljem izviđača. "Ovo je doista lijepa priča o prijateljstvu i zajedništvu, izviđaštvo nije samo otići na izlet, izviđaštvo je zapravo izvaninstitucionalna škola za život", zaključila je Gamoš. Svoju je podršku ovoj manifestaciji dao i izaslanik ministrice Blaženke Divjak te saborski zastupnik, Stjepan Čuraj, koji je također istaknuo koliko je izviđaštvo korisno i hvalevrijedno udruženje. "Ovo je zapravo produžetak obrazovanja koji oblikuje naše mlade i djecu te ih sprema za bolji život, čini ih i boljim ljudima sutra", dodao je Čuraj. S njim se složio i predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine, Dragan Vulin te dodao da je iznimna čast u sto godina postojanja biti domaćin ovako velikog zborovanja. "Ponosni smo na sve izviđače u našemu gradu i županiji, od kojih možemo jako puno naučiti o temeljnim vrijednostima za život, uz puno prijateljstva i druženja", istaknuo je Vulin. E. Nenadić
HUMANITARNA NOTA
Zborovanje je imalo i humanitarnu notu, sudionici su sudjelovali u četiri humanitarne aktivnosti: darivanju krvi, “Pet po pet za sretan dječji svijet”, “Kutija sreće za izviđačko srce veće” te “Plastičnim čepovima do skupih lijekova.” Osim toga, održana je i Državna izviđačka olimpijada, a sudionici su imali priliku otići na izlete u PP Kopački rit, Vukovar i ZOO vrt.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike