Magazin
BRANKO BARIČEVIĆ

Sve više mladih u kampanji za EU izbore
Objavljeno 18. svibnja, 2019.
VODITELJ PREDSTAVNIŠTVA EUROPSKE KOMISIJE U HRVATSKOJ

Povećava se broj građana, osobito mladih, koji se priključuju nepolitičkoj kampanji “ovajputglasam.eu” u Hrvatskoj, no rezultati Eurobarometra ne predviđaju veći odaziv birača 26. svibnja u odnosu prema prošlim europskim izborima iz 2014. godine.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević kaže:

- Loš rezultat na posljednjim europskim izborima djelomice se može pripisati tome što je Republike Hrvatska bila tek godinu dana u Europskoj uniji, a hrvatski građani još nisu bili dovoljno upoznati s time što im članstvo u Uniji donosi. Možemo se nadati da će ovaj put izlaznost biti mnogo bolja.

Obilaskom škola i nakon razgovora s maturantima koji će ove godine prvi put imati pravo glasa, Baričević je saznao čemu mladi pridaju najveću važnost:

- Tema broj jedan za mlade je obrazovanje. To je njima najvažnija stvar kad s njima razgovaramo, a nakon toga kako naći prvi posao i započeti svoju karijeru - pojašnjava Baričević.

Mladi također prepoznaju programe Europske unije - Erasmus plus i Europske snage solidarnosti kao prednosti Europske unije:

- Erasmus plus postao je toliko popularan i blizak mladima da me jednom desetogodišnja djevojčica pitala može li i njezin 4. razred osnovne škole ići na Erasmus. Koristi programa Erasmus od 1987., a kasnije Erasmus plusa dosad je iskoristilo više od devet milijuna građana Europske unije. Raste i broj volontera u Europskim snagama solidarnosti u čije se projekte mogu uključiti mladi od 17 do 30 godina. Za mladog čovjeka bitno je stjecanje životnog iskustva, upoznavanje ljudi i učenje jezika. Osim što tako može podebljati životopis i pokazuje ambicioznost, s druge strane volontiranjem pokazuje solidarnost, jednu ljudsku osobinu, pokazuje da ne radi samo za novac - kazao je Baričević.

Uvođenje elektroničkog glasovanja također se navodilo u EU-u kao mogućnost većeg odaziva birača. Francuska je to uvela pa odustala zbog pitanja sigurnosti. Isti problem vidi i Baričević, iako vjeruje da bi mladi brzo prihvatili takvu opciju glasanja:

- Još uvijek su prisutni sigurnosni i tehnološki problemi, stručnjaci govore da je teško zajamčiti sigurnost izbora, postoji opasnost od manipulacija, ali takva opcija sigurno bi bila jednostavnija i praktičnija, posebno mladima koji studiraju izvan svog mjesta prebivališta - zaključio je Baričević.

Nezavisni edukator u području mladih i ljudskih prava te suradnik u Mreži mladih Hrvatske, Domagoj Morić rekao je za Hinu:

- Ako komuniciramo te teme prema mladima kao nešto što je jako važno, vjerujem da će to voditi većem odazivu na izbore, ali i političari trebaju pokazati volju i želju da se poboljša situacija za mlade. (HINA/D.J.)
Najčitanije iz rubrike