Ekonomija
86. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM

U Novom Sadu predstavilo se čak 20 hrvatskih tvrtki
Objavljeno 16. svibnja, 2019.
Svoje proizvode izložilo je 1518 poljoprivrednih proizvođača iz čak 32 zemlje

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek i ove je godine organizirala jednodnevni stručni posjet na najveći agrobiznis događaj u jugoistočnoj Europi - 86. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji je otvoren do 17. svibnja. Broj izlagača na tom sajmu unatrag nekoliko godina raste, a ove je godine svoje proizvode izložilo ukupno 1518 poljoprivrednih proizvođača iz čak 32 zemlje na oko 47.000 m2 otvorenog i 11.000 m2 izlagačkog prostora. Ove su se godine već tradicionalno predstavile i tvrtke iz Lijepe Naše, njih 20.

- Mi u ime HGK-a dolazimo organizirano ovamo još od 2000. godine i posebno mi je drago da nakon 19 godina izlaganja na ovom sajamskom prostoru danas imamo predstavnike prehrambene industrije, i to tri tvrtke Mesne industrije Ravlić, Grupe Pivac i PPK karlovačke mesne industrije. Moram naglasiti kako ima još nekoliko tvrtki koje su izvan komorskog sustava prisutne na sajmu već dulji niz godina poput Petrokemije Kutina i Stražaplastika - rekao je voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek Ernest Nad i dodao kako su naši gospodarski subjekti vidjeli da je nužno izaći na vanjsko tržište, a jedna od prigoda je upravo ovaj sajam. On se osvrnuo i na uvozno-izvozne rezultate koji ga, kako je rekao, posebno raduju.

- Uvozno-izvozni rezultati vrlo su impozantni i kreću se od 900 do milijardu kuna godišnje u trgovinskoj razmjeni gdje Hrvatska ostvaruje suficit od 190 milijuna kuna. Smatram kako je to svakako jedan dobar put te dokaz da se dosta ulaže u poljoprivredu i prehrambenu industriju Hrvatske koja je na neki način perjanica hrvatskog gospodarstva - kazao je Nad.

Inače, ovo putovanje ima već dugogodišnju tradiciju i svake godine privlači sve veći broj poljoprivrednika i stručnjaka zaposlenih u toj grani gospodarstva, a ove godine prvi put ima istovremeno zemlju partnera i prijatelja Italiju i Tunis.

Sajamska je to manifestacija koja ima i do 150 tisuća posjetitelja.

Tihana ERŠEK CICVARIĆ
Moramo se osloboditi strahova i napraviti hrabro velik korak naprijed
Potporu izlagačima iz naše zemlje dala je i Osječko-baranjska županija, a dožupan Petar Lagator prilikom posjeta sajmu istaknuo je kako je želja OBŽ-a da i sami izgradimo jedan sajam i novi multifunkcijski prostor koji bi površinom bio veći nego ovaj novosadski koji je među osam najvećih u Europi. “Među brojnim izlagačima su i oni iz naše županije i došli smo im dati potporu. Na prethodnom sastanku s članom Uprave sajma razgovarao sam o sudjelovanju OBŽ-a na sljedećem sajmu lova i ribolova, te kontinentalnog turizma što su naše temeljne odrednice i vjerujem u dobru suradnju. Obilazeći sjamove i ostale manifestacije sve više postajemo svjesni da ni naši potencijali nisu mali i čini se da smo preskromni u onome što imamo i što znamo. Moramo se osloboditi strahova koje imamo i napraviti hrabro jedan velik korak naprijed”, kazao je Lagator.
Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike