Mozaik
VALPOVAČKI SASTAV JOVALIUS

Objavili singl „Koliko vrijede uspomene“
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Istaknut je element višeglasnog pjevanja koje je već nekoliko godina unazad svojevrsni light-motiv svih izvedbi grupe

Ovih je dana svoj prvi singl „Koliko vrijede uspomene“ poznati valpovački sastav Jovalius javnosti predstavio popratnim videospotom.

Glazbu i tekst za pjesmu „Koliko vrijede uspomene“ potpisuje domaći autor i poznati glazbenik i radijski djelatnik Renato Lukić, dok su aranžman radili sami članovi Jovaliusa. U prosincu 2018. u glazbenim studijima Jura i ZG-zvuk u Zagrebu Jovalius je snimio svoj prvi samostalni singl, a vrlo brzo nakon toga pjesma je dobila i svoj videospot snimljen u prostorijama Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće, i na nekoliko otvorenih lokacija u gradu Belišću kojeg su osmislili, režirali, snimili i producirali Bojan i David Uranjek. Ne treba spominjati s koliko ponosa pjevač Matko Kantolić, bubnjar Denis Knežević, bas gitarist Matej Vidranski, klavijaturist Davor Novaković te gitarist Marko Glavica prate neprestani rast broja pregleda njihovog uratka na YouTube kanalu Croatia Recordsa te društvenim mrežama, nakon nedavne premijere na CMC televiziji. Pjesma je dosad predstavljena na mnogim lokalnim i nacionalnim radijskim postajama, između ostaloga i u emisiji Svijet diskografije, na Drugom programu Hrvatskog radija, a samo deset dana nakon objave uvrštena je uži izbor za pjesmu dana u popularnoj HRT-ovoj emisiji "Dobro Jutro, Hrvatska".

 


- Članovi Jovaliusa dugo su gajili želju za snimanjem vlastitog materijala, no očito je bilo potrebno da se pojavi osoba izvan grupe koja će doći i reći kako je to što band radi dobro i kvalitetno, a ta osoba bio je Renato Lukić. Također, višegodišnje interpretiranje domaće i strane popularne glazbe ostavilo je utjecaja na članove grupe te smo u bogati aranžman svoje prve pjesme ugradili mnoge kvalitetne elemente drugih bendova koje rado slušaju i izvode, a opet dajući svoj vlastiti autorski dodir. Posebno je u prvom planu istaknut element višeglasnog pjevanja koje je već nekoliko godina unazad svojevrsni light-motiv svih izvedbi grupe. Pjesma bi se prema tome po žanru mogla svrstati u kategoriju pop-rocka, no sama kategorija nipošto ju ne svrstava u kalup niti ograničava probitak pjesme među publiku svih generacija, s obzirom na to da je jasno i općepoznato da dobra pjesma uvijek pronađe svoj put do publike - otkriva gitarist Glavica o prvom samostalnom singlu Jovaliusa čiji je tonski snimatelj bio Ivan Havidić, dok miks i produkciju potpisuje Hrvoje Prskalo. Posebno je važno istaknuti kako su sve vokalne i instrumentalne dionice pjesme snimili sami članovi grupe Jovalius, što im je uvelike pridonijelo užitku i iskustvu studijskog muziciranja, ali i činjenici da je već nakon prvog singla "Jovaliusovaca" Croatia Records prepoznala kvalitetu te je s mladim valpovačkim glazbenicima potpisala ugovor za snimanje prvog samostalnog albuma.

Kad je o glazbenom spotu riječ njime paralelno dominiraju koncertna atmosfera grupe i neuspjela ljubavna veza mladog para kojeg su odglumili Andreja Kristić i Luka Iharoš. Neočekivani uspjeh prvog singla Jovaliusa mladiće nije uspavao niti uljuljao, nego su odmah nakon izdavanja prvog singla krenuli užurbano raditi na novim pjesmama kako bi album što prije ugledao svijetlo dana i time ovu grupu svrstao uz bok svih kvalitetnih izvođača na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Budući da je sviranje u svatovima godinama bilo primarno zanimanje grupe, ni u vremenu koje slijedi to se neće promijeniti. Naprotiv, Jovalius želi svojim pjesmama još više pridonijeti dugo godina izgrađivanom dobrom odnosu s publikom. Članovi Jovaliusa uvjereni su da će dobrom sinergijom između vježbanja popularnih hitova kvalitetne glazbe te rada na svojim pjesmama doći do još većeg broja publike i svojim kvalitetnim i dobro organiziranim pristupom te energičnim nastupima i dalje osvajati srca publike.

Lidija Aničić
SVE JE POČELO 2010. GODINE U VALPOVU...
Priča je krenula 2010., kad se skupina mladih i školovanih glazbenih entuzijasta okupila pod imenom Jovalius (koje u sebi nosi korijene rimskog naziva grada Valpova). Osnivači su sadašnji pjevač Matko Kantolić i gitarist Marko Glavica koji su i ranije nastupali kao akustični duo, a kasnije su im se pridružili Matej Vidranski na bas-gitari i Denis Knežević na bubnjevima. Grupa tada službeno kreće s radom i uzima naziv Jovalius bend, što je bila osnova za današnje ime Jovalius. U prve četiri godine bendu je primarni cilj bio što više nastupati i stjecati iskustva u sviranju uživo.
Možda ste propustili...

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike