Mozaik
15. ZLATNA JABUKA U VINKOVCIMA

Sandra i Željko Jadek osvojili prvo mjesto u desertu
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Dario Špehar i pomoćnik Igor Jularić iz Plitvičkih jezera ukupni su pobjednici

Dario Špehar i njegov pomoćnik Igor Jularić, iz Hotela Plitvice i Hotela Jezero, Plitvička Jezera, odličnom pripremom jela osvojili su ukupno prvo mjesto na 15. Zlatnoj jabuci u Vinkovcima, na kojoj se natjecalo devet ekipa, u okviru 3. kola Hrvatskog kuharskog kupa, a u organizaciji Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko- srijemske županije i Hrvatskog kuharskog saveza.
Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog filea, slanine od crne slavonske svinje i povrtne garniture, toplo glavno jelo od svinjskog buta, šljivovice, s prilogom od gljiva i žitarica te desert od jabuka, meda, oraha i biskvitnog tijesta. Njihova jela ocjenjivao je ocjenjivački sud koji su činili članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a: Branko Žufika, Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek.


- Kao i kod svakog natjecanja, pokušavamo realno ocijeniti, da uistinu najbolji pobijedi. Ono što se gledalo prije svega se odnosi na poštovanje namirnica. Što se tiče deserta, gledamo ne samo izgled nego i kompletnu kompoziciju, da to nije prevelik ili malen desert, znamo standarde kako to mora izgledati. Ako govorimo o hladnom predjelu i toplom jelu, moramo reći da su pobjednici Dario Špehar i Igor Jularić poštovali pravila i propozicije postavljenje od Hrvatskog kuharskog saveza. Imali su puno elemenata u svakom jelu, držali su se gramature, poštovali su namirnice te su bili savršeno izbalansirani svi okusi. Ako gledamo Sandru Jadek iz Orahovice, koja je odradila savršeni desert, ona je pokazala savršeno znanje i umijeće u pripremi kolača, kompozicija je bila elegantno postavljena i prekrasna na tanjuru - rekao je Zlatko Sedlanić, član Sekcije ocjenjivača HKS-a. Pobjedu u ukupnom poretku odnio je Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem, koji su predstavljali Hotel Plitvice i Hotel Jezero iz Plitvičkih Jezera.


- Kad govorimo o hladnom predjelu, tema je bila svinjski lungić, pa smo se vodili idejom da napravimo paštetu od svinjskog lungića u omotaču od brokule. Drugi element koji smo odradili bila je rolada od svinjskog lungića punjena suhim šljivama i umotana u slaninu crne slavonske svinje, a treći element bila je rolada od ajvara nadjevena svježim sirom. Uz to smo napravili lagani umak na bazi sira i začina. Toplo jelo sastojalo se od buta crne slavonske svinje, tako da smo dio napunili suhim šljivama i umotali u slaninu crne slavonske svinje, vakuumirali i obradili termički na 60 stupnjeva.


Uz to smo poslužili dukate od krumpira, gdje smo krumpir kuhali, dodali parmezan, brašno, jaja, začine i izmiješali te naparavili roladu, umotali u foliju i kuhali oko 45 minuta. Drugi prilog bila je kaša od heljde, a treći dukati od palente na koje smo stavili heljdu. Za desert smo napravili biskvit od oraha, pa smo išli s kremom od jabuke, pa s kremom od oraha te smo na kraju završili laganom kremom od sira.


Drugi desert bio je mus od bijele čokalade, sira i jabuke - rekao je Dario Špehar, pobjednik Zlatne jabuke u Vinkovcima. Drugo mjesto osvojio je Marin Sambolek i Dario Rodeš iz varaždinskog Hotela Turist, a Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću iz Park Boutique Hotela u Varaždinu pripalo je treće mjesto. Neizvjesna borba trajala je sve do ocjenjivanja posljednje kategorije, glavnog jela, kojim je Dario Špehar oduševio, baš kao što je slastičarka Sandra Jadek s pomoćnikom Željkom Jadekom iz Udruge kuhara grada Orahovice oduševila u kategoriji desert. Atraktivan izložbeni stol svojim je aranžmanom od voća i povrća upotpunio član Sekcije za kulinarsku artistiku Hrvatskog kuharskog saveza Stjepan Franjić iz Bošnjaka.
Tijekom svečane večere okupljeni su mogli kušati sve ocijenjene kulinarske kreacije, zabaviti se uz pjesme Mate Bulića i Delta banda te osvojiti bogate nagrade u prigodnoj tomboli. Ujedno su na dražbu stavljene i dvije atraktivne torte, a na licitaciji je skupljeno 1500 kuna za jednu i 700 kuna za drugu. Sredstva prikupljena tombolom i aukcijom usmjerit će se u edukaciju mladih kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije. Hrvatski kuharski kup nastavit će se nakon ljeta, za kada su preostala još dva kola, u Bjelovaru i Pregradi.

Mario Kokaj

Zlatko Sedlanić

član Sekcije ocjenjivača HKS-a

Sandra Jadek iz Orahovice je odradila savršeni desert i pokazala savršeno znanje i umijeće u pripremi kolača, kompozicija je bila elegantno postavljena i prekrasna na tanjuru.

Možda ste propustili...

ZORAN VELES DJ NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU OSMU GODINU ZAREDOM

INmusic mi je duševna hrana i nešto što mi puni baterije

CENTAR ZA KULTURU SIGMUND ROMBERG

Izbor Cro Guitar Stars u Belišću 20. lipnja

PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA U PITOMAČI

‘’Podravina od cvijeća tkana’’ dobila nagradu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana