Učionica
OSJEČKE ZNANSTVENICE BORAVILE NA OXFORD COLLEGE UNIVERSITY OF EMORY

Prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč održale pozivna predavanja u Atlanti
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Dvotjedni boravak u Atlanti (Sjedinjene Američke Države) dvije su znanstvenice s Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, provele u ulozi pozvanih predavačica, a ugošćene su od 3. do 12. veljače 2019. na Oxford College University of Emory.

Pozivno je predavanje naslovljeno „Kreativni ‘pametni’ proizvodi digitalne ekonomije“ održano 7. veljače 2019. pred punom svečanom dvoranom Williams Hall. Uvodni govor održala je izv. prof. dr. sc. Jasminka Ninković, a potom su osječke znanstvenice predstavile kreativne proizvode proistekle iz projekta „Vilijun“. Američka je publika posebno zanimanje pokazala za novu definiciju „kreativne industrije“ koju su u svojoj publikaciji Ars Andizetum 2018. godine iznijele Horvat, Mijoč i Ana Zrnić. Sektorsko razlaganje kreativne industrije RH kao i pretpostavka međusektorskoga povezivanja u proizvodnji „pametnih proizvoda“ oprimjereno je na projektu „Vilijun“, višestruko predstavljenome u inozemstvu (Beč, Subotica, Podgorica), a od toga dva puta u Narodnoj Republici Kini. Osim načina potvrđivanja teorijskih uporišta kreativne industrije u praksi, američki studenti imali su priliku poslušati i izlaganje na temu „Republika Hrvatska – prije i nakon ulaska u Europsku uniju“.

Pri obilasku Sveučilišta Emory osječke su znanstvenice posebnu pozornost posvetile fakultetu Gouizueta Business School koje je na 20. mjesto najboljih američkih fakulteta iz polja poslovanja i ekonomije uvrstio U.S. News College Compass. Opremljenost fakultetskih prostora, knjižnice i kampusa smjernice su kojima trebaju težiti hrvatska sveučilišta. University of Emory izvrsno se povezuje s gospodarstvom, a krupne investicije na sveučilištu potječu od donacija „alumnijevaca“. Takvim se suradnjama izgrađuju sastavnice Sveučilišta, ali ujedno i mostovi kojima se obrazovanje povezuje s gospodarstvom. Upravo su najprestižnije sastavnice Sveučilišta Emory izgrađene iz donacijskih sredstava te se tako koncertna dvorana i muzej, ali i cijele sastavnice, kakva je, primjerice, Gouizueta Business School, nazivaju prema imenima svojih donatora.
Tomislav Levak
studentski eseji – izvrsna povratna informacija

Predavanje osječkih znanstvenica zainteresiralo je više od stotinu studenata koji su nakon predavanja postavljali pitanja, a u cilju pisanja što kvalitetnijega kritičkog eseja za kolegij Oxford Studies. Kritički su eseji studenata izvrsna povratna informacija o izlaganju, ali i o zainteresiranosti američkih studenata za hrvatska i europska postignuća, poslovanje u digitalnoj ekonomiji kao i za „pametne“ proizvode kreativne industrije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike