Učionica
MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA OBILJEŽEN I NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Podizanje svijesti o važnosti očuvanja hrvatskoga jezika
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Kulturni događaj Mjesec hrvatskoga jezika, čije je održavanje 2014. pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje nakon što je hrvatski postao 24. službenim jezikom Europske unije, ove je godine od 21. veljače do 17. ožujka obilježen i na Filozofskome fakultetu Osijek.

Tim je povodom priređena velika izložba čiji je cilj bio potaknuti studente i djelatnike Fakulteta, ali i javnost općenito, na podizanje svijesti o važnosti očuvanja jednoga od temelja hrvatskoga nacionalnog identiteta: hrvatskoga jezika. Izložba je o hrvatskome jeziku govorila trima cjelinama: prva je bila posvećena međunarodnom Danu materinskoga jezika, kojim ujedno i započinje Mjesec hrvatskoga jezika 21. veljače, a druga se odnosila na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače, koji se po uredbi Hrvatskoga sabora pridružuje od ove godine Mjesecu hrvatskoga jezika, a u spomen na prvu hrvatsku glagoljičnu tiskanu knjigu – Misal po zakonu Rimskoga dvora iz 1483. Treći je dio izložbe bio posvećen Danima hrvatskoga jezika koji se obilježavaju u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga jezika donesenu 17. ožujka 1967. Navedenom je izložbom tako zaokružena priča o materinskom hrvatskom jeziku kao jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta u svim njegovim stvarnostima – narječjima i dijalektima te standardnom liku – čime je pružen uvid u bogatu hrvatsku jezičnu baštinu i sjajnu jezičnu povijest. Istim je povodom načinjen i kratak promotivni film čija je autorica Lana Šuster, djelatnica Knjižnice Fakulteta.
Tomislav Levak
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

5. SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na Sveučilište u Osijeku u akademskoj godini 2019./2020. moći će se upisati 3725 novih studenata

2

STIPENDIJE I POTPORE REDOVITIM STUDENTIMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Studentima Sveučilišta u Osijeku dodijeljene 122 stipendije i 1 potpora

3

TAMARA MAZUR NOVA V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku, sukladno interesima studenata, aktivno radi na poboljšavanju i povećanju broja studijskih programa