Novosti
EUROSTAT

Usporio rast cijena nekretnina
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Rast cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj osjetno je usporio u četvrtom tromjesečju 2018. u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine, a na razini Europske unije i eurozone bio je gotovo ravnomjeran, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci europskog statističkog ureda. U četvrtom su prošlogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle za 4,2 posto u odnosu prema istom razdoblju godinu prije, izračunali su u Eurostatu. U trećem su tromjesečju na oba područja uvećane za 4,3 posto. Među zemljama EU-a najviše su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na godišnjoj razini poskočile cijene stambenih nekretnina u Sloveniji, za 18,2 posto. Slijedi Latvija s 11,8 posto te Češka, s 9,9 posto. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u četvrtom tromjesečju 2018. porasle za 4,7 posto na godišnjoj razini, nakon 6,8-postotnog skoka u razdoblju od srpnja do rujna. Pad cijena zabilježen je samo u Italiji, za skromnih 0,2 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.


Na tromjesečnoj su razini cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji i eurozoni u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca porasle upola slabijim tempom, od 0,6 posto u EU te 0,7 posto u eurozoni. U trećem su tromjesečju cijene na oba područja porasle za 1,5 posto. Prema raspoloživim je Eurostatovim podacima među zemljama EU-a najveći rast cijena stambenih nekretnina u četvrtom tromjesečju zabilježila Slovenija, za 6,5 posto u odnosu prema prethodna tri mjeseca. Slijede Latvija s rastom cijena za 4,3 posto i Malta s 3,8 posto. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane za 1,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle za 2,8 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.
Pad cijena zabilježen je u Danskoj, za 1,7 posto, Belgiji, za 0,5 posto, potom u Velikoj Britaniji, za 0,4, te u Švedskoj, Italiji i Francuskoj, za po 0,2 posto. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike