Osijek
DRŽAVNO NATJECANJE

Ovim učenicima grčki i latinski jezik nisu bauk
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Svi učenici koji dođu do državnog natjecanja već su pobjednici, kaže predsjednica Povjerenstva

Uz cjelosatni program u organizaciji domaćina - Isusovačke klasične gimnazije - u Vikarijatu nadbiskupije i metropolije Đakovačko-osječke u ponedjeljak je svečano otvoreno državno natjecanje učenika u poznavanju klasičnih jezika - grčkog i latinskog za osnovne škole, klasične gimnazije, gimnazije i zdravstvene škole.

Test se pisao sljedećeg dana, a 74 najbolja učenika iz 30 hrvatskih škola imala su zadatak prevesti komad teksta na hrvatski te riješiti pitanja iz gramatike i civilizacije kulture. Antički grčki i latinski, tzv. mrtvi jezici, često slove za jedne od najtežih za svladavanje. Osim gramatike i pravopisa na satu se obrađuju povijest, civilizacije, mitologija...

- Gledajući humanističke vrijednosti, to su jezici koji promiču kulturu i ulaženje u dubinu samoga čovjeka, njegove antropološke sfere, a onda i vrijednosti koje nemaju priliku toliko doći do izražaja u drugim jezicima i predmetima – kaže ravnatelj IKG-a, mr. sc. Sebastian Šujević, čija je škola izrodila nekoliko državnih prvaka. Njihova maturantica Ana Althea Šehić jedna je od sedmero natjecatelja u oba jezika.

- Učeći latinski i grčki, bolje vidimo koncept jezika, otvaraju nam put lakšem učenju drugih jezika, dobivamo uvid u temelje europske civilizacije – kaže Althea. Osmašica Jela Šaban iz Zagreba natjecateljica je grčkog jezika.

- Najviše me fasciniraju grčka mitologija i civilizacija, ali i gramatika je zanimljiva – kaže Jela, koja u školi, osim latinskog i grčkog, uči i francuski i engleski.

Predsjednica Državnog povjerenstva Zdravka Martinić-Jerčić, profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, kazala je kako su svi učenici koji dođu do državnog natjecanja već pobjednici, a da je ključna koncentracija. O pobjednicima uskoro.

Jasenka Pejaković
GOSTIMA PREZENTIRANI OSIJEK I SLAVONIJA
Bio je to otmjeni spoj grčko-rimske i slavonsko-šokačke tradicije kao uvertira u natjecateljski dio sljedećega dana. Uz nastupe zborova škole organizatora, koji su se predstavili izvedbama ‘’Adiemus’’ i ‘’Slavonske slike’’, te dramske skupine, koja je na Festivalu klasičnih jezika i civilizacije u Skradinu izvela nahvaljenu predstavu ‘’Amazonke ili umri muški’’, goste iz cijele Hrvatske oduševio je i HKUD Osijek 1862 uz plesove Bizovca i Valpova. Ravnatelj, mr. sc. Sebastijan Šujević kaže kako su željeli, uz talente i sposobnosti svojih učenika, gostima prezentirati i grad Osijek te Slavoniju, čiji su dio i obišli.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike