Kultura
MONTE LIBRIĆ U PULI

Otvoren 12. Festival dječje knjige
Objavljeno 10. travnja, 2019.
PULA

Festival dječje knjige Monte Librić, dvanaesti zaredom, s tematskom odrednicom "Volim grad/Amo la mia città", svečano je otvoren u pulskoj Zajednici Talijana, a trajat će do 14. travnja. Organizator festivala je udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a suorganizatori su pulska Castropola i Zajednica Talijana Pula.

Prepoznat kao imaginarno osmo pulsko brdo knjiga za djecu, festival se i ove godine predstavlja mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-ilustratorskih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa, koji u svom pristupu i prezentaciji imaju vrijednu umjetničku i stručnu dimenziju.

Svečanost otvaranja obilježila je pjesma "Volim grad" autorice Sedine Cerovac u glazbenom aranžmanu Anice Franjul, a njihovoj izvedbi u glazbeno-scenskoj igri pridružili su se i poznati festivalski lik Baka Librić te suradnici festivala Jan Franjul, Ornela Oršulić i Iris Mošnja.

"Knjiga je bogatstvo, čitajte što više jer je knjiga najveći prijatelj", kratko je poručio brojnoj djeci pulski gradonačelnik Boris Miletić otvarajući festival, koji ove godine u svom izložbeno-prodajnom dijelu i prostoru nudi više od 2000 naslova uz popuste od 10 do 50 posto. Uz pedesetak hrvatskih nakladnika na Monte Libriću sudjelovat će i talijanski nakladnici čija izdanja distribuira tršćanska knjižara "Nero su Bianco". Naime, i ovogodišnje izdanje festivala obilježava izuzetna suradnja s pulskom Zajednicom Talijana Pula, a talijanski program pod nazivom "Più che una storia" donosi u Pulu važna imena talijanske književne scene, među kojima su Emanuela Nava, Fabrizio Altieri i Manuela Salvi. Svake večeri festivala najmlađi ljubitelji knjige ponovno će moći uz Baku Librić i njezine goste uživati u Priči za laku noć, ulazeći pomalo u čaroban, izmaštani svijet književnosti i čitanja.

Na festivalu se ističe gostovanje Zorana Ferića, koji će premijerno u Puli govoriti o svojoj knjizi "San ljetne noći". U slikovnici opisuje znatiželjnog dječaka Dadu, čija je majka u bolnici i koji uz pomoć brižnog oca i neočekivanih prijatelja uči kako se nositi s novim životnim situacijama. Priču dopunjuju sugestivne ilustracije Dominika Vukovića. D.Kć.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike