Ekonomija
VELIKE ŠANSE U PEKARSKOM SEKTORU

Zaštićeni proizvodi brže pronalaze put do tržišta
Objavljeno 23. ožujka, 2019.
Godišnji promet na području Europske unije s izvornim proizvodima je veći od 50 milijardi eura i svake je godine sve veći

Godišnji promet na području Europske unije s izvornim proizvodima veći je od 50 milijardi eura, a ta se brojka iz godine u godinu sve više povećava. Dok su brojne europske zemlje našle svoju šansu u području pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda, Hrvatska tu poprilično zaostaje. Posebice je veliki raskorak u broju zaštićenih izvornih pekarskih proizvoda između Hrvatske i ostalih članica EU-a. Istakao je to, između ostaloga, Stjepan Odobašić, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson, uoči 19. internacionalnog kongresa pekarstva, mlinarstva i slastičarstva "Hrvatski pekar“, koji se pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije održava u Varaždinu, 5. travnja, u hotelu Turist.
Stručni pokrovitelj je Prehrambeno biotehnološki fakultet Zagreb, a inozemni Labena Ljubljana, dok je organizator Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba.
Odobašić je dodao da zaštićeni proizvodi brže pronalaze put do tržišta, posebno u turističkoj ponudi.
"Toga su hrvatski pekari svjesni, no brojne nagomilane poteškoće u proizvodnji, nedostatku stručnih kadrova i radne snage, problem nelojalne konkurencije, sve jača inozemna konkurencija, zaštita izvornosti te plasman izvornog domaćeg pekarskog proizvoda, uzrokuju pad u drugi ili treći plan", rekao je Stjepan Odobašić.
Kako nadalje navodi Odobašić, u posljednjih nekoliko godina učinjeni su znatni napori na zaštiti, ponajprije uvrštavanju pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda na listu nematerijalne kulturne baštine.
- Ove godine predstavljamo sudionicima bregovske vrtanje, vrlo zanimljiv i originalan pekarsko-slastičarski proizvod, nedavno prvi put predstavljen. Vrtanji će zasigurno vrlo brzo doživjeti certifikat zaštite. Vrtanj je kolač koji se pekao u Koprivničkim Bregima i to za prvu nedjelju po Uskrsu, ali i za Božić i svatove, no, danas, za razliku od bregovske pite, ima jako malo žena koje ga znaju ispeći - ističe Nada Matijaško, etnologinja i voditeljica koprivničkog muzeja prehrane.
Na kongresu će biti predstavljene i varaždinske pogačice s brašnom od bućinog ulja i s bućinim uljem, zanimljiva izvorna pekarska delicija. Prezentirat će ih prema starinskom receptu Udruga žena općine Vidovec, iz Varaždinske županije.
- Nekoliko hrvatskih pekarnica proizvodi izvornu zlevanku, vrlo zanimljiv domaći proizvod popularan u Podravini, Zagorju i Međimurju. I svi vlasnici ističu da prodaja ide odlično - dodaje novinarka Anđela Lenhardt Antolin.Općina Virje ove će godine predstaviti podravske kašnjake, deliciju s heljdinom i prosenom kašom.
- Kašnjaki su jedinstveni podravski pekarsko-slastičarski proizvod od heljdine kaše, prosene kaše i stučenih suhih koštica bundeve. Svija se poput štrukli, a peče u okrugloj ili četvrtastoj posudi. Mogu biti i slani, a tada su odlični kao svakodnevni, običan obrok. Dio su podravske kulinarske tradicije i običaja u regiji - rekla je Jasna Šignjar, predsjednica Društva žena Virje, čije će članice prezentirati kašnjake.
- Ovakvi kongresi mogu također mnogo učiniti u toj sinergiji - kaže Odobašić, i dodaje da veliku ulogu ovdje mogu imati i regionalne i lokalne turističke zajednice, posebice uvrštavanjem izvornih pekarskih proizvoda u kataloge i prospekte, no nažalost malo je takvih, ali većina europskih zemalja to preferira.Na ovogodišnjem kongresu bit će predstavljeni kruhovi od platanas banane, a gošća iz Paname je Jhirkella Adams. Matea McConnell Kučević, vrsna gastrostručnjakinja, predložit će novu ideju hrvatskim pekarima - domaće vegetarijanske lazanje sa zagorskim mlincima.
- Pekari u svojim pekarnicama prodaju pizze, zašto ne bi prodavali i lazanje - kaže Matea Mconnell Kučević. - U posljednje vrijeme u Hrvatskoj je sve popularniji batat - ističe Ivan Šulog, direktor tvrtke Šulog d.o.o. iz Donje Bistre. Njegova će ekipa pripremiti peciva i kruhove s batatom. Zdenka Rupčić

Hrvatska pekarska kvaliteta
Organizator je okupio ekipu vrsnih predavača iz Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Zagreb i Farmaceutskog fakulteta Zagreb te uglednih stručnjaka iz područja pekarstva. Na kongresu će se ocjenjivati radovi učenika srednjih pekarskih, prehrambenih i kuharskih škola na temu: Pekarski suvenir mojeg zavičaja. Sudjeluju srednje strukovne škole iz Zagreba, Zadra, Đakova, Požege, Varaždina i Preloga. Bit će podijeljene medalje i priznanja za najkvalitetnije hrvatske pekarske proizvode koji su ocjenjivani u sklopu akcije "Hrvatska pekarska kvaliteta“.
Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike