Regija
ISKUSTVA SUDIONICA PROJEKTA O OSOBNOJ ASISTENCIJI

Bolest u kući mijenja život cijele obitelji, ali bolesnici znaju biti primjer vedrine
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
SLATINA - Na završnoj konferenciji drugog projekta "Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a koji je provela slatinska Udruga osoba s invaliditetom, vidjelo se koliko takvi projekti znače osobama koje zbog svoga zdravstvenog stanja ovise o pomoći drugih, ali i osobama koje zbog svoje dobi teško nalaze posao.


Među ukupno 17 korisnika, osoba s invaliditetom, kojima je projekt omogućio osobnog asistenta bila je i Jadranka Srdoč, a među 17 asistenata koji su zaposleni iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bila je i Ivanka Konta. Kao neposredne sudionice, one su s mnogo emocija i očiju punih suza dojmljivo govorile o svojim iskustvima u provođenju projekta.


Ivanka Konta skrbi o osobi oboljeloj od cerebralne paralize vezanoj za invalidska kolica, koja živi sama sa svojom majkom.


– Njezina majka u dobi od 83 godine radi koliko može, a ja im pomažem u svim poslovima u kući, od sadnje vrta, kupnje namirnica i nabave lijekova do plaćanja računa. Postali smo kao jedna obitelj. Bolest u kući mijenja život cijele obitelji i problem je koji traje, ali žene o kojima brinem zadržale su vedar duh i mogu biti primjer svima nama kako se boriti u životu. Teško je nepokretnu osobu previjati, umivati, odijevati, premještati u kolica i iz njih, ali sve to nije teško ako postoji ljubav, i to daje snagu da izdržiš i pomogneš ljudima u velikoj nevolji. Da nije ove usluge asistencije, obje ove osobe već bi bile u nekom domu - kaže Konta.


Jadranka Srdoč uključila se volonterski u djelovanje udruge prije 22 godine, ne sluteći da će i sama postati njezin član zbog vlastitih potreba. Kad se poslije preživljenog moždanog udara vratila kući iz bolnice, vezana za invalidska kolica, dobila je asistenticu.


– To je toliko dragocjena podrška i pomoć da se ne može riječima opisati. Pomoć i podrška udruge i asistentice, kao i pomoćnice u kući, koje mi osiguravaju svakodnevnu njegu i pomoć, jednostavno su me održale na životu. Radovala sam se svakom novom projektu udruge i aktivno sam sudjelovala u njima koliko sam mogla - rekla je Jadranka Srdoč izrazivši želju da se ostvari projekt osnivanja Centra neovisnog življenja. Prva sam koja bih željela u takvom centru jednog dana živjeti - rekla je Srdoč. Petar Žarković
Vidjelo se koliko takvi projekti znače osobama koje zbog svoga zdravstvenog stanja ovise o pomoći drugih
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike