Osijek
DAN OTVORENIH VRATA I KARIJERA

Susret studenata i srednjoškolaca s poslodavcima
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Pred mladima s diplomom našega fakulteta su poslovi budućnosti i velike prilike, kaže dekan Drago Žagar

Koje studije mogu upisati, kakve su im mogućnosti stručne prakse, stipendiranja, a u konačnici i zaposlenja nakon završetka Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, u srijedu su na drugom zaredom Danu otvorenih vrata i karijera saznali znatiželjni srednjoškolci i studenti. Bila je to jedinstvena prilika za susret s budućim poslodavcima - predstavnicima dvadesetak velikih imena u područjima od elektrotehnike do IT-a, partnerskih tvrtki FERIT-a, kao što su Rimac Automobili, Ina, Ericsson NT, Siemens, Bamboo Lab, Inchoo, Institut RT – RK, Mono, Danieli Systec, Helb...

- Našim studentima i srednjoškolcima želimo pokazati što im kao obrazovna institucija nudimo i na kojim se poslovima s diplomom našeg fakulteta mogu zaposliti. Prigoda je to i za direktno sučeljavanje s poslodavcima, a upravo to nam i jest cilj, zbližiti poslodavce sa studentima i prije nego završe studij - kaže dekan Drago Žagar. A poznato je da studiji koje FERIT nudi obuhvaćaju područja izuzetno atraktivna na tržištu rada.

- Mladi s diplomom našega fakulteta ne moraju razmišljati hoće li imati posla u sljedećih 20 ili 30 godina, jer to su područja budućnosti, koja će se sigurno dinamično razvijati, i pred njima su velike prilike – ističe dekan. Da su FERIT-ovci itekako poželjni i kod najpoželjnijih poslodavaca današnjice, potvrđuju i u Rimac automobilima, gdje rade i brojni bivši studenti Fakulteta. Njihov hardverski inženjer Kristijan Lolić, zaposlen u osječkom uredu, otkrio je što idealan kandidat za zaposlenika u „Rimcu” treba imati.

- Treba biti timski igrač kojemu nije problem zasukati rukave, raditi i učiti. Kod nas ga čeka dobro raspoloženje i sva moguća pomoć koju treba - kazao je Lolić. Slično je i u Siemensu, globalnom igraču u polju automatizacije i digitalizacije, vrlo privlačnom FERIT-ovcima.

- Idealan kandidat za Siemens je osoba koja želi učiti i koja će pitati za savjet o onome što ne zna. Studenti trebaju pokazati motivaciju i želju za učenjem, posebice novih tehnologija – kaže njihov prodajni inženjer Miroslav Dadić. Koliko je važna stručna praksa, studentima su predstavili udruga Osijek Software City i Inchoo, jedna od vodećih tvrtki u online prodaji.

- Praksu preporučujemo studentima zato što još uvijek nemaju iskustva u realnom sektoru. A ako se ondje iskažu, dobit će i priliku za zaposlenje. A upravo je ova manifestacija izvrsna prilika upoznati se s tvrtkama u kojima bi željeli raditi – kaže Maja Kardum, komunikacijska i marketinška stručnjakinja iz Inhcooa. Institut RT-RK, fokusiran na automobilsku industriju, stipendira studente FERIT-a s 800 na prvoj, i 2300 kuna na drugoj godini diplomskog studija.

- Imamo jako dobra iskustva i s fakultetom i studentima. Do sada smo stipendirali 114 studenata, a zaposlili 76 bivših stipendista – kaže direktor Instituta Zvonimir Kaprocki. A nešto manju stipendiju tvrtke Hemco iz Đakova u visini od 1000 kuna prima brucoš Elektrotehnike, Đakovčanin Matko Mihalj.

- Studirati na FERIT-u je sjajno iskustvo, a što bih preporučio svima, jer posao ću bez problema naći i u Hrvatskoj, i ako želim u inozemstvu – uvjeren je Matko. Matea Šakić (3. razred, I. gimnazija Osijek) kaže kako je događanje pun pogodak.

- Mislim da je manifestacija vrlo korisna svim učenicima koji naginju novim tehnologijama i razmišljaju o upisu na FERIT – zaključila je Matea.

Jasenka Pejaković
ŽELE ZAUSTAVITI ODLAZAK MLADIH
Prodekan za suradnju s gospodarstvom Kruno Miličević vjeruje kako će studij Studij automobilskog računarstva i komunikacija, koji od jeseni kreće i na engleskom jeziku, privući sve više mladih. “Nadamo se da ćemo zaokrenuti priču o odlasku mladih te i studente iz drugih zemalja privući da dođu u Osijek studirati i tu ostanu raditi. Tako ćemo povećati i međunarodnu vidljivost te privući nove partnerske tvrtke”, ističe.
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike