Učionica
SVEUČILIŠTE I ODJEL ZA MATEMATIKU ORGANIZIRALI VAŽAN ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP

Stručnjaci raspravljali o hrvatskome jeziku u računalnom jezikoslovlju
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Sveučilište u Osijeku i Odjel za matematiku Sveučilišta 15. veljače 2019. u Auli su Sveučilišta organizirali znanstveno-stručni skup „Hrvatski jezik u računalnome jezikoslovlju“.

Na skupu su gostovali prominentni jezikoslovci, kroatisti i drugi stručnjaci, među ostalima i prof. dr. sc. Božo Skoko (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) s temom o nacionalnome brendiranju te izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović (Filozofski fakultet u Puli) s temom naglasne norme. Ideja je skupa približiti stručnjake iz područja jezikoslovlja i područja primijenjene matematike-računarstva u rješavanju jezikoslovnih poteškoća u hrvatskome jeziku uz pomoć računala. U pitanju je jedna od inicijativa u okviru proslave 20 godina osnutka Odjela za matematiku.

Inače, Odjel je od svojega osnutka usmjeren prema primijenjenoj matematici te primjeni matematike u drugim područjima. Iz toga je razloga prepoznao računalno jezikoslovlje kao jedan od smjerova takve primjene što je i dobra prigoda za povezivanje s društveno-humanističkim znanostima. Cijela je inicijativa pokrenuta suradnjom Odjela s prof. dr. sc. Marijom Essertom s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Jedna od prvih inicijativa takve suradnje jest izvođenje izbornoga kolegija Računalno jezikoslovlje. U posljednje dvije akademske godine pokazalo se kako se studenti matematike svojim matematičkim i računarskim kompetencijama mogu uhvatiti ukoštac s jezikoslovnim izazovima u analizi prirodnoga jezika.

S druge strane, računalno jezikoslovlje na Odjelu za matematiku postavlja se i u znanstveno-istraživačke okvire koje je podržano financiranjem Sveučilišta u Osijeku (interni znanstvenoistraživački projekt „Računalom upravljano korpusno jezikoslovlje“) i donacijom Adris zaklade za projekt „Hrvatski jezik u računalnome oblaku svijeta“. Obje su institucije prepoznale važnost očuvanja hrvatskoga jezika kao nacionalne odrednice u suvremenim računalnim tehnologijama. Financiranja su usmjerena i u razvoj digitalnoga sintaktičko-semantičkog rječnika (http://ssf.mathos.hr), sadržanoga u doktorskome radu Marka Oreškovića s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.
Domagoj ŠEVERDIJA
Možda ste propustili...

REZULTATI NATJEČAJA STUDENTSKOGA ZBORA ZA FINANCIRANJE STUDENTSKIH PROJEKATA U 2019. GODINI

Raspodijeljeno ukupno 480 tisuća kuna za 91 odobren studentski projekt

ODRŽAN 2. DAN DOKTORATA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Okupljenima usmeno izložili pet obranjenih doktorskih disertacija

REDOVITI IZBORI ZA PREDSTAVNIKE STUDENATA U STUDENTSKOM ZBORU SVEUČILIŠTA I SASTAVNICA

Studentski zbor Sveučilišta bit će konstituiran početkom nove akademske godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad