Osijek
POTPISAN PRVI UGOVOR O GRADNJI

Tvrtka Mono prva će useliti u budući IT park
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
- Nadamo se da ćemo do kraja godine započeti gradnju samog objekta, a 2021. biti spremni za useljenje - kaže Sušac

Nakon više od tri godine, koliko je prošlo od inicijalne ideje Osijek Software Cityja o gradnji poduzetničke zone, u kojoj bi svoje mjesto našle osječke IT tvrtke, jučer su gradonačelnik Ivan Vrkić i Denis Sušac, direktor tvrtke Mono d.o.o., potpisali Ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja u Poduzetničkoj zoni “IT park”.

Mono je tako prva tvrtka koja je svoj poslovni prostor odlučila sagraditi na jednoj od devet ponuđenih parcela u Gackoj ulici, no prije nego što se pojave prvi obrisi njihovog i drugih poslovnih objekata, među kojima će biti i centralna zgrada koju će sagraditi Grad, a koja će, prema riječima dogradonačelnice Žane Gamoš, biti namijenjena za akceleratorske programe i IT akademiju, potrebno je sagraditi prometnu i komunalnu infrastrukturu.

- U okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u veljači smo izabrali projektanta, našu osječku tvrtku Zavod za urbanizam, koja će do polovine svibnja Gradu dostaviti projektnu dokumentaciju za potrebne radove na infrastrukturi, nakon čega će Odsjek za provedbu ITU-a raspisati javni poziv, a Grad Osijek do kraja lipnja podnijet će prijavu projekta IT park Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Budući da je projekt IT parka i sama Vlada odredila kao strateški projekt, očekujemo brz i pozitivan odgovor Ministarstva, odnosno odobrenje projekta. Nakon toga Grad će raspisati javni natječaj za izvođača radova na infrastrukturi, čiji početak očekujemo krajem godine - rekla je Gamoš.

Direktor tvrtke Mono, Denis Sušac, ujedno i jedan od pokretača projekta “IT park”, izrazio je zadovoljstvo što je nakon nekoliko godina neizvjesnosti i peripetija došlo do ovog koraka.

- Ovo je veliki korak za prepoznatljivost grada Osijeka kao pravog IT središta. Osim toga, riješit će nam probleme infrastrukture koje sada imamo i omogućiti zapošljavanje novih radnika. Trenutačno ih zapošljavamo oko 70, a nakon što sagradimo našu poslovnu zgradu, taj ćemo kapacitet povećati na 150. Sada nam predstoji rješavanje svih dozvola, gradnja infrastrukture i svega ostalog te se nadamo da ćemo do kraja godine započeti gradnju samog objekta, a 2021. godine biti spremni za useljenje - rekao je Sušac.

Ni gradonačelnik Vrkić nije krio zadovoljstvo što je projekt nakon dugo vremena ušao u završnu fazu.

- Moram priznati da smo kao zarobljenici prošlosti mislili da je moguće revitalizirati industrijsku baštinu grada Osijeka, međutim, pojava ovih ljudi, kojima u početku nismo ništa pomagali, pokazala nam je u kojemu smjeru moramo ići. Pokazali su nam da imaju apsolutnu vrijednost u svojim rukama i da su zaslužili našu pomoć. Uz turistički sektor, IT industrija u ovom trenutku ima najveći rast u Osijeku. Sada je najvažnije da se držimo rokova, da što prije sagradimo infrastrukturu kako bi zainteresirane tvrke mogle započeti s gradnjom svojih objekata - poručio je Vrkić.

Ivan Alilović
pokazatelj
NAJVEĆI RAST BILJEŽI IT INDUSTRIJA
ZAINTERESIRANA I INOZEMNA TVRTKA
Kako smo mogli čuti od dogradonačelnice Gamoš i Denisa Sušca, osim osječkih tvrtki, Monu bi se mogle pridružiti i tvrtke izvan granica Osijeka i Hrvatske, čija imena u ovoj fazi nisu htjeli otkriti.

- Interesa ima, ali vjerujem da će cijeli proces ići malo sporije dok se ne sagradi infrastruktura i ne počnu nicati prve zgrade. Tvrtke će vjerojatno čekati dok ne vide kakvo je naše iskustvo, kako će se situacija razvijati, jer u Gackoj je i dalje livada. Kada ljudi vide da sve ide prema planu, vjerujem da će se parcele brzo popuniti - rekao je Sušac.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike