Osijek
GLAS SLAVONIJE OTKRIO PROPUST

Upravitelj će upozoriti suvlasnike da vrate ograde na balkone
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Građevinska inspekcija odgovorila nam je samo da su za održavanje odgovorni suvlasnici stambene zgrade

Čini se da bi slučaj s francuskim balkonima (prozora) uklonjenim u Opatijskoj ulici, sa zgrada na kućnim brojevima 34, 36 i 38, kao i sve opasnosti koje bi mogle proizići iz činjenice da u nedostatku ograde ondje netko može stradati, prošao potpuno neopaženo da Glas Slavonije nije na to upozorio prije dva dana.

Naime, nadležni su reagirali tek nakon našeg članka o nepoželjnoj situaciji gdje su suvlasnici zgrade na svoju ruku uklonili ograde s francuskih balkona uoči energetske obnove zgrade na spomenutim kućnim brojevima. Upravitelj, u ovom slučaju Zavod za stanovanje, nije imao nadležnost nadzora nad radovima na energetskoj obnovi. Vezano uz to, nisu uočili ni problem s uklonjenim ogradama. Međutim, direktor Zavoda Bojan Bodražić istaknuo je kako je upravitelj dužan upozoriti suvlasnike zgrade na ovaj propust, i to će učiniti.

- Ako postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, upravitelj je dužan upozoriti suvlasnike građevine da održavaju svoju stambenu zgradu, a posebice zajedničke dijelove. Vlasnici građevine u obvezi su, između ostalog, održavati i zajedničke te zasebne dijelove zgrade da ne nastane nikakva šteta - naglasio je Bodražić.

Podsjetimo, uklanjanje ograda, što su samovoljno učinili suvlasnici, poklopilo se s energetskom obnovom zgrade. Iako se moglo pretpostaviti kako je izvođač radova na energetskoj obnovi onaj koji je trebao upozoriti na propust, iz tvrtke DS consulting d.o.o., koja je ugovaratelj poslova, poručuju da su vlasnici samoinicijativno i o vlastitom trošku i aranžmanu, neovisno o energetskoj obnovi, promijenili stolariju i pritom uklonili ograde. Ističu i da se mora razlučiti razlika između radova koji se izvode u sklopu projekta od onoga što je svatko od vlasnika odlučio učiniti na svoju ruku. Isto tako, u navednoj tvrtki kažu kako nitko ne može snositi odgovornost za ono što vlasnici sami odluče učiniti, pri čemu to može biti i odgovorno i neodgovorno ponašanje.

Osječka arhitektica Danijela Lovoković slaže se da zgrada u Opatijskoj, u kakvom je sad stanju, ne bi dobila uporabnu dozvolu, jer uopće nije upitno - ograde moraju biti na francuskim balkonima. Lovoković ocjenjuje da će pri naknadnom vraćanju ograda možda biti oštećenja na novouređenom pročelju, no to je u svakom slučaju manje važno od sigurnosti.

U čemu je, u ovom slučaju, nadležnost građevinske inspekcije? Čini se ni u čemu s obzirom na to da je na naš dopis poslan u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, u kojemu nas je zanimalo izlaze li na teren u ovakvim slučajevima, odnosno tko je odgovoran u slučaju ovakvog postupanja i narušavanja vizure zgrade, dobili smo samo sljedeći odgovor: "Za održavanje zgrade odgovorni su i nadležni vlasnici, odnosno suvlasnici."

Kako neslužbeno doznajemo, građevinska inspekcija izlazi na teren tek nakon prijave, no čini se da ovdje, osim novinarskog zapažanja, malo koga muči prijetnja sigurnosti. Naime, ni jedan suvlasnik, pretpostavljamo, ne želi prijaviti nekog drugoga, pa ostaje tek pričekati što će onima koji su uklonili ograde naložiti upravitelj, odnosno Zavod za stanovanje, koji upravlja na svim trima ulazima. A nakon što je uređeno pročelje, vrlo je vjerojatno da će naknadno vraćanje ograda u većem ili manjem omjeru oštetiti tek izolirano i oličeno pročelje.

U ovom trenutku to je ipak manje važno od činjenice da je nedostatak ograde veliku opasnost zbog potencijalnog pada. Odgovornost bi, dakako, snosio vlasnik, no nadamo se da do toga nikada neće doći, odnosno da će suvlasnici postupiti odgovorno nakon upozorenja upravitelja.

Marija Mihelić
DANIJELA LOVOKOVIĆ: TO JE SIVA ZONA!
O stanju u mnogim stambenim zgradama u Osijeku arhitektica Danijela Lovoković kaže kako vlasnici ne bi smjeli niti zazidavati prozore, jer je pročelje zajednički dio zgrade, bez obzira na to što je to novostvoreni parapet ispred privatnog stana. Ističe da je stanje sa zgradama u gradu kaotično, podsjećajući da mnogi vlasnici, primjerice, zatvaraju balkone. “Zapravo, to je siva zona. Može tužiti susjed susjeda, ali to je malo vjerojatno”, dodala je Lovoković.
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike