Crna kronika
MULJAO KOD PRODAJE VOZILA

Prijavili ga jer je kilometražu auta prepolovio
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Stvarna kilometaraža auta bila je za 170.000 veća, čime je kupac oštećen za 10.000 kuna
PITOMAČA - Protiv 47-godišnjaka policija je podnijela kaznenu prijavu vraćanja kilometraže na automobilu, za oko 150.000 kilometara, čime je prevario 37-godišnjeg kupca.- Sumnja se kako je 47-godišnjak u siječnju u Pitomači, za 35.000 kuna prodao automobil Volkswagen 37-godišnjaku. Vozilo je, prema brojaču, prešao178.000 kilometara, a stvarno stanje prijeđene kilometraže bilo je puno veće. Provjerom je utvrđeno da je vozilo 2. srpnja 2018. godine, imalo prijeđenih 349.872 kilometra, pa je, prikrivanjem stvarnih činjenica, 37-godišnjak doveden u zabludu te je oštećen za 10.000 kuna. Slijedi podnošenje posebnog izvješća Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika PU virovitičko-podravske.

Kako doznajemo iz Centra za vozila Hrvatske, kod kupnje rabljenog automobila treba imati puno sreće jer u želji da ostvare svoj cilj o što skupljoj prodaji, prodavači se neće sustezati da prešute, pa čak i lažno prikažu, pojedine podatke o vozilu. "Sami ćete morati otkriti razne neispravnosti na vozilu, oštećenja, uočiti neispravnosti i ovom prilikom ne želimo trošiti riječi na savjete pri kupnji rabljenog vozila. Budućem kupcu rabljenog vozila pojedine stanice za tehničke preglede vozila mogu pomoći na vrlo jednostavan način. Naime, uz sve podatke o vozilu, kupca najčešće najviše zanima i koliko je vozilo prešlo kilometara u dosadašnjem životnom vijeku. Ali ne onih koji se nalaze na analognim ili digitalnim pokazivačima u vozilu, nego kolika je stvarna prijeđena kilometraža tog vozila", poručuju iz Centra za vozila Hrvatske.

- Pri svakom redovnom tehničkom pregledu vozila u Hrvatskoj stanje kilometraže upisuje se u računalo i evidencija o ovim zapisima se prema broju šasije vozila vodi godinama unatrag, najviše do pet godina. Stanice su u mogućnosti, svakoj zainteresiranoj stranci koja se identificira važećim osobnim dokumentom i doveze vozilom ili pristupi bez vozila, ali donese originalnu prometnu dozvolu ili knjižicu vozila, izdati Potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim redovitim tehničkim pregledima. Za samo 25 kuna, s uključenim PDV-om, možete isključiti svaku mogućnost prijevare potencijalnog prodavača o stanju kilometraže. Potvrda o stanju brojača kilometara može se zatražiti u bilo kojoj stanici s popisa. Sve stanice su međusobno informatički povezane, pa nije bitno gdje je vozilo prije obavljalo tehničke preglede, u Osijeku, Dubrovniku ili Puli - kažu u Centru za vozila.
Sandra Lacić
LAKO JE PROVJERITI KILOMETRAŽU
Na tehničkim se pregledima evidentira stvarno i trenutačno stanje brojača prijeđenih kilometara (putomjera), a ne stanje za koje vlasnik tvrdi da je vozilo do tada prešlo. Dakle, ako na putomjeru u trenutku tehničkog pregleda pišu brojke 12345, u računalo ćemo upisati točno te brojke, a ne sto ili dvjesto tisuća više jer vlasnik tvrdi da je vozilo prešlo takve kilometre. Također, treba znati da ovakvu potvrdu nije moguće dobiti za vozilo koje je uvezeno iz inozemstva i nikada nije obavilo tehnički pregled u Hrvatskoj. Tu treba biti posebno oprezan, a savjet je jednostavan, ako zaključite da su kilometri vraćeni - ne kupujte takvo vozilo, zaključuju u Centru za vozila Hrvatske.
Najčitanije iz rubrike