Regija
NEPAŽLJIVO PALJENJE KOŠTALO 140 GOSPODARSTAVA

Vatra na otvorenom “spalila” do četrdeset posto potpora
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Godina je sušna, vjetrovita, pa paljenje na otvorenom nije uopće bezazleno
ĐAKOVO

U nepuna tri mjeseca ove godine DVD Đakovo već je imao više od 20 intervencija gašenja požara na otvorenome, a lani ih je tijekom cijele godine bilo samo 18, no 2017. godine više od 50. Sudeći prema prva dva i pol mjeseca i već više do 20 požara na otvorenome, bit će to, nažalost, za vatrogasce, (tuđu) imovinu, ali i prirodu, problematična, zahtjevna godina. Zapovjednik đakovačkog DVD-a Ivan Klemen pojašnjava masovnost ovakvih požara u 2019. specifičnošću godine – sušna je i vjetrovita, što, uz vegetacijski uspješnu godinu, itekako pogoduje širenju vatre na otvorenome. Nadalje, dosad smo bili vrlo komotni kada je o paljenju granja, (prije) slame i drugih biljnih ostataka na otvorenome riječ, oglušujući se uglavnom na upozorenja nadležnih službi.

Kazne uvode reda
- Kazne uvode reda - primjedba je poljoprivrednika Željka Fabrica iz Drenja, a što vrijedi i u rješavanju ove problematike, no i potvrđuje da će naš čovjek uglavnom biti discipliniran (samo) kada ga se "udari po džepu". I "udarilo"‘ ga se, i to 140 poljoprivrednih gospodarstava (PG) u 2018. godini, i to po - potporama. "U proizvodnoj 2018. na 140 PG-ova utvrđeno je nepoštovanje pravila o upravljanju žetvenim ostacima na temelju Pravilnika o višestrukoj sukladnosti i njima su smanjene potpore od 1 do 40 posto", ističu u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju da je zabranjeno paljenje ostataka žetve na obradivoj površini ili paljenje korova, a kažnjava se uskraćivanjem isplate potpora u određenom postotku, ovisno o težini prekršaja. U Ministarstvu ističu da je paljenje biološkog otpada, nastalog orezivanjem ili krčenjem poljoprivredne površine dopušteno ako ne narušava njen bonitet, a uvjete i način kontrole vatre i sigurnosne pretpostavke propisuju MUP i jedinice lokalne i regionalne samouprave. "Dakle, kontrolirano spaljivanje biološkog otpada na prostorno ograničenoj, manjoj površini u kontroliranim uvjetima je dopušteno, ali spaljivanje nadzemnog dijela obradive površine, primjerice polje pšenice ili kukuruza nakon žetve, zabranjeno je i podložno sankcijama, osim u slučaju sprečavanja širenja ili suzbijanja organizama štetnih za bilje koje su naredile nadležne službe ili inspekcije", upozoravaju u Tolušićevom timu. Sve to baca svjetlo na Pravilnik o višestrukoj sukladnosti iz 2014., a odnosi se na višestruku sukladnost na PG-u. Poštovanje njezinih pravila postaje obveza za primanje potpora. Klemen kaže kako su požari na otvorenome požari biljnih ostataka, a lani ih je ovdje bilo samo 18 jer je godina bila kišna.

– Mi vatrogasci ne ulazimo u njihove uzroke, naše je da ih ugasimo, a na MUP-u i inspektoratu za požare je da analiziraju uzroke požara na otvorenome - kaže zapovjednik Klemen.

Zaštita šuma
- Sezona požara na otvorenome upravo je sada i u srpnju, nakon žetve. Jer aktualna je rezidba nakon koje ljudi pale granje. Kako uglavnom nakon tog posla budu umorni, napuste površinu i odu, a vjetar razgori vatru i eto problema. Našom brzom intervencijom spriječimo da to ne bude neka velika šteta. Gore kanali, već pripremljeno granje za paljenje, no velika je šteta kada netko na svome zapali strnište, a u susjednom polju izgori hektar-dva žita ili vatra zahvati susjedni voćnjak pa u njemu u iduće 3 - 4 godine nema roda. To je već velika šteta - kaže Klemen.

- Ako je zabranjeno paljenje biljnih ostataka na otvorenome – onda je zabranjeno i točka. Ovoga proljeća je gadno - trava je suha i dogodi se da netko iz nemara zapali kanal. Ima vjetra i eto prigode za širenje vatre iz kanala tamo gdje ima trave - u voćnjake, vinograde - kaže Fabric.

Administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu višestruke sukladnosti provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, a na sankcioniranje utječe utvrđeni nemar, namjera, opseg, trajanje, ponavljanje nesukladnosti. Sve u svemu, a što najviše boli u cijeloj priči, nepridržavanje pravila prouzročuje umanjenje prava na plaćanja u iznosu i do 100 posto. U fokusu resornog ministarstva zaštita je šuma te šumskog i poljoprivrednog zemljišta. Zakon o šumama brani loženje vatre i paljenje ugljena u šumi/na šumskom zemljištu te na zemljištu 50 metara od njezina ruba. Iznimno je izvan protupožarne sezone dopušteno ložiti vatru na šumskim radilištima i u svrhu uspostave šumskog reda te paliti drveni ugljen, a sve pod nadzorom šumoposjednika.

Suzana Župan
Zapalio kanal, vatra prešla na tuđi vinograd
Željko Fabric navodi primjer nepažljivog paljenja kanala u Drenjskom Slatiniku nakon čega se vatra iz njega proširila na obližnji, tuđi vinograd. “Istina, izgorjela je samo trava u vinogradu, no ti si kao vlasnik prisiljen zvati policiju zbog očevida, utvrđivanja da ti nisi taj koji je nemarno zapalio obližnji kanal i vatru u njemu ostavio bez nadzora. To je bitno upravo zbog naplate kazne jer jesi vlasnik vinograda, a nisi zapalio vatru na otvorenome. Zato je vlasnik vinograda zvao policiju, da bi ona utvrdi da on nije kriv za požar na otvorenome, a tako ni adresa za naplatu kazne. Onaj tko je zapalio vatru na otvorenome i nemarno se postavio prema njoj treba snositi posljedice”, kaže Fabric. Na upit kako se na njegovu OPG-u rješavaju biljnih ostataka na polju, kaže: “Zaoravamo, a voćnjak nemamo.”
Zbog nepridržavanje pravila, prava na plaćanja umanjuju se u iznosu od jedan do čak 100 posto
sezona
POŽARI NA OTVORENOM ČESTI SU SADA I NAKON ŽETVE
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike