Sport
OSIJEK - ISTRA 1961

Jedan, ali vrlo vrijedan pogodak,
ma što vrijedan - on je kristalan!
Objavljeno 17. veljače, 2019.
Pogodak odluke zabio je debitant u redovima Osijeka Kristal Abazaj

Dobro se Osijek namučio kako bi slomio otpor tvrdih Puljana. U većem dijelu susreta Istra 1961 posve je umirila napadački neambiciozne i nedorečene Osječane koji su opet igrali u drugoj brzini. No trener bijelo-plavih svog je "jokera" pronašao na klupi u liku novopristiglog Albanca Kristala Abazaja koji je ušao u igru i 15-ak minuta nakon toga zabio pobjedonosni pogodak.


Utakmica je očekivano bila tvrda, ali ovaj put imala je sretan završetak za osječku momčad. Osijek je tako iskoristio okolnost u kojoj su svi njegovi konkurenti u borbi za drugo mjesto u ovom kolu remizirali pa se uspio malo odvojiti od pratnje. Ipak, određeni upitnici i dalje ostaju na snazi jer opet je put do pobjede bio prilično mukotrpan. Najveći je problem što u igri Osječanima nedostaje ona prava energija koja ih je krasila u prvom dijelu sezone. Koliko je ona važna, bilo je vidljivo i u ovoj utakmici jer čim su krenuli agresivnije i življe, Istra 1961 našla se u problemima. No pobjeda je zaslužena, a kada dođe nakon toliko muke, onda mora biti i - slađa.

Bez udarca u okvir

Istra 1961 nije pokazala nikakav respekt u prvom poluvremenu, a Osijek opet nije imao potrebnu energiju. Općenito, igra je bila rastrgana bez pravog ritma i tempa, a to je svakako išlo naruku gostima. Uz to, puno je bilo prekida, obostranih ležanja nakon prekršaja, pa je tih prvih 45 minuta bilo vrlo skromno. Kako bismo prisnažili tu tvrdnju, reći ćemo kako ni jedna momčad nije uspjela zaposliti suparničkog vratara. Osijek je imao neke poluprilike, a Puljani ni to, iako su u nekoliko navrata izveli akcije koje su obećavale, ali su sve one uglavnom zapinjale na sveprisutnom Miletu Škoriću. Punih pola sata čekali smo na prvo kakvo-takvo uzbuđenje. Dotad se sve svelo na poneki pokušaj prodora Dmitra Lope koji nisu donijeli nikakve konkretne stvari. Osijek je vrlo tromo organizirao svoje akcije pa se gosti mirno mogli postaviti u svoj čvrsti blok kada je to trebalo. Međutim, nisu Puljani razmišljali isključivo o obrani jer su osjetili Osijekove slabosti na sredini terena i u tome vidjeli priliku za ravnopravnu igru. Osječani su imali i problema s opremom jer su se nerijetko sklizali i gubili ravnotežu u važnim situacijama. Ipak, u 29. minuti, kada je Osijek već bio bezopasan dotad, umalo je vlastitu mrežu pogodio stoper gostiju Bosančić. Boban je pokušao na drugoj vratnici proigrati Marića, Bosančić je pomalo nespretno presjekao tu loptu i posao ju prema vlastitoj mreži, ali je ona na njegovu sreću svoj put završila pokraj desne vratnice u korneru. Njega je dobro izveo Bočkaj, Škorić je bio najbolji u skoku, pucao je glavom zamalo pokraj lijeve vratnice. U 40. minuti pokušao je Lopa iznuditi kazneni udarac kada je poletio zrakom nakon dvoboja s Bosančićem, ali je Vučković sasvim ispravno mirno pokazao da se igra nastavi jer taj kontakt ni izbliza nije bio dovoljan kako bi pokazao na "bijelu točku". Nakon toga dobra se prilika ukazala gostima kada je Perić-Komšić ostao posve sam na širokom prostoru ispred šesnaesterca Osijeka, ali nije uspio proći Gutija. Možda je mladi napadač gostiju u toj situaciji mogao izabrati i neko jednostavnije rješenje. Osječani su svoju najbolju akciju prvog poluvremena izveli u sudačkoj nadoknadi. Bočkaj je dugom loptom pronašao Marića, on se lijepo okrenuo i poslužio Janžu koji je opalio sa 17 metara i zamalo promašio okvir. I to je bilo sve u tom stvarno skromnom i s Osijekove strane prilično neuvjerljivom prvom dijelu. Gosti su, pak, na odmor mogli otići zadovoljni rezultatom, ali i sa spoznajom kako možda u Gradskom vrtu mogu uzeti i više od jednog boda.

Ušao i zabio

Ni početak drugog dijela nije ponudio više živosti. Osijek se i dalje mučio sam sa sobom i dobro postavljenim suparnikom. Puljani nisu ponudili puno u napadačkom dijelu, ali su zato bili itekako žilavi u defenzivi. U 53. minuti vidjeli smo zapravo jedini njihov ozbiljniji pokušaj. Lukavo je pokušao Perić-Komšić. Prvo je izborio loptu na 35 metara od vrata u duelu s Gutijem, a onda je pucao iz prve jer je vidio Malenicu koji je bio daleko od vrata, nije to bio loš pokušaj, međutim završio je preko grede. Osijek je nakon sat vremena igre napokon dodao malo gasa u svoju igru pa se Istra 1961 odmah našla zbijena pred svojim kaznenim prostorom. U 63. minuti pokušao je Lopa iz slobodnog udarca s 20-ak metara iskosa, s lijeve strane ciljao je u gornji lijevi kut i lopta je krenula tamo, udarac nije bio dovoljno oštar pa ga je Čondrić pokupio bez problema. Počeo i Grgić probijati po desnoj strani, ali je opet oklijevao kada je trebalo poslati loptu pred vrata, pa je taj njegov uloženi trud ostao nenaplaćen. Bijelo-plave je u tom drugom dijelu, zapravo, nosio Mirko Marić čiji je svaki potez imao smisla, ali ne i pravu podršku suigrača. I zato je trener Zoran Zekić odlučio povući poteze i ubaciti svježe snage s klupe. Umjesto Hentyja i Bobana ušli su Pilj i debitant Kristal Abazaj koji je početkom prošlog tjedna stigao na posudbu iz Anderlechta. Ta će se odluka vrlo brzo pokazati ključnom jer baš se Albanac prometnuo u čovjeka odluke.

Baš je Abazaj donio radost u Gradski vrt. U 64. minuti Lopa je započeo tu akciju, pa se na rubu kaznenog prostora dobro snašo Lončar koji ju je nekako progurao do Marića, a on ju je proslijedio do Abazaja na lijevu stranu koji je ju je smireno, iz prve, plasirao u malu mrežu u donjem desnom kutu. Tako je Albanac odmah opravdao svoj angažman u Gradskom vrtu. Do kraja susreta Istra 1961 pokušavala je doći do izjednačnja, ali Puljani ni izbliza nisu tako dobri u ofenzivi kao što se dobro i odgovorno brane, pa Osijek zapravo i nije imao većih problema obraniti tu mukotrpno stečenu prednost. Štoviše, mogli su je i bijelo-plavi povećati u sudačkoj nadoknadi nakon što je Čondrić neoprezno loptu uhvatio u ruke izvan kaznenog prostora. Slobodan udarac izveo je Bočkaj, no lopta je zapela u "živom zidu" gostiju i završila preko vrata.
Dalibor Keler
Rezultati by SofaScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: sunčano. Teren: dobar. Gledatelja: 2252. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) - 5,5. Strijelac: 1:0 Abazaj (68). Žuti kartoni: D.Lončar (Osijek), Pavić, Obeng, S. Lončar (Istra 1961). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

1 (0)

Malenica 6, Grgić 6, Škorić 7, Guti 7. Janža 6,5, D.Lončar 6, Bočkaj 5,5, Lopa 6 (od 82. Ćavar -), Boban 5,5 (od 54. Abazaj 6,5), Henty 5,5 (od 54. Pilj 6), Marić 7.

ISTRA 1961

0

Čondrić 6,5, Grujević 6,5, Bosančić 5,5, Rodriguez 6, Pavić 6, Obeng 6,5, Gomes 6 (od 68. S.Lončar -), Maicon 6 (od 65. Nklolo 6), Ndi 6, Sane 5,5 (od 86. Inglesias -), Perić-Komšić 6.
1:0
Marić je proigrao Abazaja na lijevoj strani, a debitant u redovima Osijeka je s desetak metara iskosa gađao i pogodio lijevi donji kut
Krunoslav Renudlić

trener Istre 1961

- Osijeku čestitke na pobjedi, a što se nas tiče, mi smo svoje prilike propustili u prvom dijelu susreta. Bilo je nekih situacija koje smo mogli bolje iskoristiti. No nismo živjeli za pogodak, a kada je tako, onda ga i ne zabiješ. Nakon toga učinili smo neke male pogreške i bili kažnjeni.
Zoran Zekić

trener Osijeka

- Očekivao sam tešku utakmicu jer je Istra 1961 vrlo dobra momčad. Možda im nedostaje konkretnosti u napadu, ali u polju su vrlo agresivni, brzi i tehnički potkovani. Mi smo se mučili s protokom lopte i kretnjama naših napadača, ali za nas je najvažnija bila pobjeda koju smo ostvarili, a vjerujem kako ćemo uskoro početi i igrati bolje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike