Sport
KUP EHF-a

Bundes ligaš pao u Našicama, za skok NEXE-a na prvo mjesto u skupini
Objavljeno 16. veljače, 2019.

Rukometaši NEXE-a ostvarili su i drugu pobjedu u skupini B EHF Kupa. U prepunoj dvorani OŠ Kralja Tomislava pao je Bundes ligaš Hannover Burgdorf. Konačnih 29:25 dovoljno za drugu našičku pobjedu i preuzimanje prvog mjesta u skupini i korak bliže prema željenom četvrtfinalu. No, za odigrati u skupini ima još četiri kola.


Hrvoje Horvat krenuo je u bitku s Bundes ligašem sa sada već uobičajenih startnih  5-1 u kojem je Gadža na prednjem, a Mrđenović odlazi na klupu umjesto Buvinića dok je Jaganjac, jak adut u napadu, ponovno započeo igru na centar-halfu pokušavajući uz pomoć Tomića i Mrđenovića zaustaviti Hannoverove pivote prije svih našeg Iliju Brozovića. Španjolski trener na klupi Hannovera Antonio Carlos Ortega, kojem pomaže nekadašnji sjajni srednji vanjski i kapetan „furije“ Iker Romero imao je dosta problema sa sastavljanjem momčadi pa je u vanjskoj liniji krenuo s dva ljevaka njemačkim reprezentativcem Hafnerom i Slovencem Cehteom, dok je Danac Morten Olsen, inače idejni začetnik akcija Hannovera, morao malo ulijevo premda je križanjem završavao na svojoj prirodnijoj poziciji. Gosti su imali prednost  samo u uvodnim minutama, a prvi put NEXE je poveo preko Jaganjca u 7. minuti (3:2). Malo je imao sreće NEXE kada je trener Horvat odlučio zaigrati „sedmog igrača“ kod vodstva 4:3. Brozović je naime sa svoje polovine pogodio gredu. Šipić nakon proigravanja Vozaba donosi NEXE-u prvi put „plus dva“, a takvu prednost zadržava drugi hrvatski reprezentativac desno krilo Ivan Vida, koji je pogodio za 6:4. No Hannover koristi igrače više (isključen Šipić) i lako preko krila Buchnera i Kasteninga izjednačuje rezultat. NEXE potom čini seriju od 3-0. Buvinić i dvaput Jaganjac donose domaćinu vodstvo od 9:6. I Vozab je dakako siguran sa sedmerca za zadržavanje tri pogotka prednosti Našičanima.  Ponovno je vrlo raspoložen bio i vratar NEXE-a Moreno Car, no i Hannover je imao odgovor među vratnicama u Slovencu Urbanu Lesjaku. Upravo su i Carove obrane u završnici omogućile NEXE-u odlazak na još veću prednost do odmora. U igru je umjesto Vide ušao iskusni Vedran Zrnić, prvo je nadmudrio Lesjaka za prvih NEXE-ovih „plus četiri“ (13:9) na utakmici, a potom nakon Careve obrane, Zrnić je iskoristio sjajnu priliku za vodstvo 14:9 s čime se otišlo na odmor.


NEXE je odmah u nastavku povećao prednost. Tomić je u prvom napadu Nijemaca ukrao loptu, a Ante Gadža sam završio akciju za visokih 15:9. Držali su Našičani prednost iz prvog poluvremena i tijekom prvog dijela drugog poluvremena, čak je Šipić nakon asistencije Gadže u 43. minuti ponovno vratio prednost domaćinu  na šest razlike (20:14). Ipak, nešto brzopletosti prvenstveno u napadu i iskusni njemački sastav je to kaznio pa je Cehte u 47. minuti postigao pogodak za „samo“ 21:18 vodstvo NEXE-a i definitivno najavio kako nećemo gledati tako mirnu završnicu kakvu smo priželjkivali. Srećom, na vratima NEXE-a bio je Car koji je novom obranom spriječio da se Hannover približi na samo dva koraka. Uspjelo je to ubrzo Brozoviću. Određena smušenost kod igrača NEXE-a vladala je kod povratka vratara u igru odnosno koji igrač mora na klupu. Iskoristio je to naš pivot u redovima Bundes ligaša pa je sa svoje polovine pogodio mrežu za 21:19. Srećom, reprezentativci Vida i Šipić svojim pogotcima vraćaju na ulasku u posljednjih 10 minuta za mirnijih četiri pogotka razlike (23:19).

Zaigrali su tada i Nijemci sa „sedmim igračem“, što je možda bio i posljednji Ortegin adut iz rukava.  Igrao se tada doslovce „rukometni šah“ jer je Horvat igrao s igračem više u napadu koristeći tako svoja dva sjajna pivota Tomića i Šipića. Pa se tako događalo da sa svojih vrata NEXE-u zabije i vratar Ziemer za 25:22. Šipić je pogodio za 26:22, a nakon prekršaja nad Bohmom crveni karton zaradio je Marko Mrđenović.  Srećom na klupu je zbog prekršaja nad Šipićem morao na dvije minute i Brozović pa nije dugo NEXE igrao s igračem manje.

U posljednjih pet minuta u napadu se Horvat odlučio za dvojicu brzanaca Gadžu i junaka iz Gyora Patrika Lebana. Obranio se Hannover, a u napadu je Kastening pogodio s krila za smanjenje vodstva NEXE-a na 26:24 tri i pol minute prije kraja susreta. Odmah je Hrvoje Horvat zatražio time-out. Prekršaj nad Gadžom za sedam metara koristi Zrnić, no i Cehte na desnom vanjskom probija domaću obranu . Njemački vratar Ziemer brani udarac Šipića i potpuno oživljuje nadu gostiju. No, njihova najveća zvijezda Olsen promašuje cijela vrata. Kada je Buvinić zabio za 28:25 na ulasku u posljednju minutu pobjednik je bio odlučen.  Publika je bila na nogama, a Car je imao svoju 14. obranu. Prije nego li je nastupilo slavlje na tereni i na tribinama i Zrnić je stavio „točku na i“ za pobjedu 29:25. K.Lacković

NEXE 29 (14)
HANNOVER BURGDORF 25 (9)


NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2.500. Suci: Boris Mandak i Mario Rudinsky (Slovačka).
NEXE: Lelić (0+1), Car (14+0), Šipić 4, Gadža 2, Leban, Zrnić 5(2), Mrđenović, Barišić-Jaman, Buvinić 5, Jelinić, Vida 4, Lončar, Lavrič, Tomić 3, Jaganjac 5 i Vozab 1(1).
HANNOVER BURDGORF: Ziemer (3+0), Lesjak (6+0),  Buchner  3, Cehte 4, Mavers, Thiele 1, Pevnov 1, Hafner 2, Bohm 4, Ugalde, Krone, Sršen, Olsen 1, Brozović 1, Feise i  Kastening 7(3).
SEDMERCI: NEXE 4(3), Hannover Burgdorf 4(3); ISKLJUČENJA: NEXE 10 minuta (Šipić 2+2, Vida 2, Mrđenović 2, Gadža 2), Hannover Burgdorf 10 minuta (Brozović 2+2, Kastening 2, Cehte 2+2).  Crveni karton: Mrđenović (NEXE).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike