Regija
VELIKA POVORKA 25. ĐAKOVAČKIH BUŠARA

Đakovom zavladali Veseli
kosturi, Pankeri…, a
postavljena i Trumpova ograda
Objavljeno 16. veljače, 2019.

Vezani članci

NAJVEĆA POKLADNA PIREDBA ISTOČNE HRVATSKE

25. Đakovački bušari otvoreni pokladnim Gastro-festom

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Đakovo je prošlog vikenda bilo prijestolnica poklada: na jubilarne, 25. Đakovačke bušare stigla je cijela Hrvatska i gosti - Tomislavgrad (BiH) te Mohač (Mađarska). Pokladno mnoštvo ponijelo sobom u Đakovo maske pa s njima u dugu, veselu, rasplesanu i raspjevanu subotnju pokladnu povorku. A u njoj čak 41 skupina s 2000 sudionika - od djece, vrtićaraca do "otkvačenih" umirovljenika. Likovi iz bajke i crtića, gusari, vesela stabla, oblaci, čudnovati svatovi s muškobanjastim mladenkama, Kleopatre, snjegovići, pankeri što se "lože" na hitove Miše Kovača, 37 dalmatinera, licitarska srca, slavonski Meksikanci što u Đakovo doniješe - Trumpovu ogradu, veseli kosturi, babe iz Repušnice što - repuju, oroslavske dindrlice, Škoti, šeik s neukrotivom "dvogrbom devom"... - samo su dio maštovitih maski iz povorke što je čak sat i pol prolazila od Gupčeve, preko korza, do pokladnog šatora, dok je za najmlađe program priređen u DVD-u.

Pokladna menažerija prolazila je pod "kukom" Kapetana Kuke, a ključeve Grada predao mu je gradonačelnik Marin Mandarić.

"Kapetane Kuka, vi ste primjer da se i od ‘kukanja‘ može živjeti i zaraditi. Uživajte svi u pokladnom Đakovu, na Bušarima", poručio je Mandarić. Povorku su pratili i osječko-baranjski župan Ivan Anušić i pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica. Gradom je prošla i galerija povijesnih likova - od Franje Josipa, Marije Terezije... do Tita i Jovanke u "skupocjenoj" bundi. Uz moderne, bile su tu i tradicijske maske poput zvončara i buša. A umjesto alegorijskih kola - alegorijski avion, pokladni odgovor na neuspjelu nabavu vojnih zrakoplova! Članovi Motokluba Đakovo "provozali" su živopisni "visokosofisticirani, supersonični zrakoplov". Bušari su nastavljeni u pokladnom šatoru uz DJ-a, Slavonske lole i Dino Dvornik Tribute band te izbor najljepših maski. U vrijeme prolaska povorke, duž korza, trajao je i vrlo posjećeni Pokladni gastro-fest s rekordnim brojem izlagača - 50 OPG-ova, obrta i udruga, a priređen je i program "Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu". Održano je i ocjenjivanje kobasica - šampion je Tomislav Ćorić iz Đakova, a pehar mu je uručio gradonačelnik. Organizatori Bušara - Grad Đakovo i njegova Turistička zajednica, za drugi dan Bušara priredili su jučer pokladno jahanje u Širokom Polju, a za koje se pobrinula tamošnja konjogojska udruga.

- Đakovački bušari najveća su pokladna manifestacija istočne Hrvatske, što je potvrđeno i ove godine brojnošću i maštovitošću sudionika, raspodijom maski i zabave - rezimira gradonačelnik Mandarić.

- Bušari su mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, mjesto susreta kulture, različitosti i identiteta, o čemu najbolje svjedoče maske i običaji koji prenose tradiciju, život i razlike određenog područja - definicija je Bušara iz kuta direktorice gradskog TZ-a, Marije Burek.
Suzana Župan

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike