Osijek
GRAD PRIREDIO SVEČANI PRIJAM ZA SLAVLJENIČKE BRAČNE PAROVE

Zlatnih 50 godina
zajedničkog života
Objavljeno 14. veljače, 2019.

I ove je godine Grad Osijek, 23. godinu zaredom, na Valentinovo priredio svečani prijam za osječke bračne parove koji obilježavaju 50. godišnjicu braka. Svaki od 98 bračnih parova, koliko ih se ondje okupilo, ima svoju lijepu ljubavnu priču, okrunjenu brakom i djecom, pa mlađim generacijama mogu pružiti brojne mudre savjete o očuvanju braka.

- S jednom sam se ženom jednom vjenčao i znao sam da ju nikada neću ostaviti – poručio je 77-godišnji Franjo Klasić iz Josipovca, a da želi ostarjeti pokraj supruga još je prije 51 godinu znala i njegova supruga, 70-godišnja Katica. Iako Franjo priznaje da katkad "frcaju iskre", odnosno da je bilo i lijepih i manje lijepih dana, kažu kako se i danas odlično slažu te da nikada nisu dozvolili da im se roditelji petljaju u brak.

- Mi se "pokeckamo" i za pola sata opet razgovaramo kao da ništa nije bilo – pojašnjava Franjo. U braku su dobili tri kćeri, potom je došlo i šestero unučadi i kažu kako im žele da dožive isto što i oni – uzajamno poštovanje i toleranciju prije svega.

Da je to tajna braka potvrđuju i supružnici Ljiljana (70) i sedam godina stariji Josip Bence, koji su se upoznali prije više od pola stoljeća na osječkom korzu.

- Kad sam ju vidio, pitao sam ju: "Mala, kad ćemo se voljeti ti i ja?" Ubrzo se to i dogodilo – kroz smijeh kaže Josip, koji je ubrzo i oženio svoju Ljiljanu te su dobili trojicu sinova i nadaju se unučadi. Zaljubljenost je uskoro prerasla u ljubav, a potom u poštovanje, razumijevanje i popuštanje jedno drugome jer, kako kažu, drukčije ne ide.

- Nije se dogodilo da smo se posvađali pa da danima nismo razgovarali. Pomirili bismo se odmah, a sad se mladi zamjere pa ne razgovaraju po mjesec dana, što nije dobro. Osim toga, dobro je da se možemo posvađati jedno s drugim i da nas zdravlje služi - poručuje Josip. Njegova supruga kaže kako su od početka bračnog života uvijek svuda išli zajedno i nikada jedno drugome nisu dosadili.

Da je pola stoljeća bračnog života itekako vrijedno naglasio je i dogradonačelnik Boris Piližota, rekavši kako nitko osim "zlatnih" bračnih parova ne može bolje pokazati uzajamno poštovanje, ljubav i suživot. Podsjetio je da je ovo samo jedan dan u godini, no i ostale dane treba iskoristiti u pružanju ljubavi svim ljudima oko sebe, prihvaćati različitosti, ali i biti uzor mladim generacijama.

- Želim svim bračnim parovima još puno godina zajedničkog života i da svoje iskustvo prenesu na svoju djecu, unuke i generacije koje dolaze – poručio je Piližota, dodajući kako i osobno želi da, uz sadašnjih sedam, sa svojom partnericom u zdravlju i razumijevanju dočeka "zlatnih 50"! M. Mihelić
RUČAK, PLES I DAROVI
Tradicionalno, u restoranu “Kopika”, bračni su parovi 50 godina braka proslavili uz svečani prijam - ručak i živu glazbu osječkog Trend acustic banda. Uz to, svaka je dama dobila crvenu ružu, a svakom od okupljenih parova uručen je i novčani poklon-bon u vrijednosti od 500 kuna. Bračnim je parovima čestitke uputio i prvi potpredsjednik Gradskog vijeća, Drago Šerić.
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike