Osijek
IZLOŽBA U DRŽAVNOM ARHIVU

Arheologija otpora u primjeru povjesničara Zvonimira Kulundžića
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Izložba "Arheologija otpora. Otkrivanje zbirki kulturne opozicije u socijalističkoj Hrvatskoj", koja je svoju premijeru imala u Hrvatskom državnom arhivu, stigla je i do Osijeka. Svi oni koje zanima ova tema, moći će ju pogledati do 12. travnja u prostorijama Državnog arhiva u Osijeku, u Ulici Kamila Firingera 1 u Tvrđi.

Kako nam je objasnio jedan od autora ove izložbe, Nenad Bukvić iz Hrvatskog državnog arhiva, u povodu 25. obljetnice pada Berlinskog zida, Europsko povjerenstvo odlučilo je potaknuti znanstveno istraživanje kulture oporbe u bivšim socijalističkim državama. Tako je nastao projekt COURAGE, koji predvodi Mađarska akademija znanosti i umjetnosti. Prema njegovim riječima, Hrvatski institut za povijest bio je partner u konzorciju od 12 partnera iz deset zemalja, zadužen za Hrvatsku i Sloveniju. Pod pojmom kulturne opozicije, autori ovog projekta podrazumijevaju kulturne i društvene prakse raznih skupina i pojedinaca koji su izražavali kritičko neslaganje s komunističkim režimom i njegovom kulturnom politikom. Među kulturne oporbenjake autori izložbe ubrojili su i posebno predstavili emigrante, vjernike, disidente, praksisovce, omladince, umjetnike i feministice, kao i njihove suzbijatelje, cenzore, ideologe i udbaše. Posebnost osječke izložbe jesu predmeti iz ostavštine hrvatskog publicista, književnika, bibliologa i povjesničara Zvonimira Kulundžića (1911. - 1994.), čija je knjiga "Tragedija hrvatske historiografije" iz 1970. izazvala burne reakcije komunističkog režima, pohranjena u Državnog arhivu u Osijeku. Kulundžić je rođeni Osječanin.

- Osječki postav izložbe prvi je takav nakon Zagreba i meni je drago što su Hrvatski državni arhiv i Hrvatski povijesni institut prihvatili moj poziv koji sam ja uputio još kod samog otvorenja izložbe u Zagrebu, smatrajući da će ona i Osječanima biti itekako zanimljiva. Autore izložbe upozorio sam da u osječkom Državnom arhivu posjedujemo ostavštinu disidenta povjesničara Zvonimira Kulundžića, čiji je dio i uvršten u ovu izložbu, rekao nam je ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku dr. sc. Dražen Kušen.

Izložba je otvorena u četvrtak u izložbenom prostoru Državnog arhiva u Osijeku u nazočnosti ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Dinka Čuture, gvardijana Franjevačkog samostana u Osijeku fra Antu Perkovića i domaćina Kušena. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike